Neki studiraju još od pedesetih godina prošlog stoljeća: Grčka briše "vječne studente"

Foto: Shutterstock

NOVI grčki ministar obrazovanja odlučio je stati na kraj problemu "vječnih studenata" - desetaka tisuća ljudi koji studiraju samo na papiru.

Andreas Loverdos naredio je da se svi koji su upisani na fakultet više od 11 godina, a nikakvu diplomu nisu stekli, izbrišu iz registra studenata u rujnu. Po pisanju lista Ekatimerini, naglasio je da nikakva produljenja iz sitnih političkih razloga ne dolaze u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj procjeni, mjera bi mogla zahvatiti 180 tisuća ljudi, od kojih neki 'studiraju' još od pedesetih godina prošlog stoljeća. Podaci OECD-a kazuju da u Grčkoj manje od 20 posto upisanih završi fakultet.

Loverdos kaže da ovo nikoga ne bi trebalo iznenaditi jer je još 2007. usvojen zakon kojim je postavljen rok od deset godina za završetak prvog studija, ali se rijetko provodio.

Iako priznaje da vječni studenti državu ne stoje mnogo, smatra da će čišćenje registra pomoći da se stvarno procijene potrebe grčkih fakulteta. Visoko obrazovanje u Grčkoj jako je pogođeno ekonomskom krizom koja je potaknula egzodus studenata i visoko obrazovanih u inozemstvo. Uz to, grčka su sveučilišta visoko politizirana i često zahvaćena prosvjedima protiv vladinih mjera štednje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara