Nije dovoljno lijepa: Najsnažnija žena SAD-a živi u siromaštvu

Nije dovoljno lijepa: Najsnažnija žena SAD-a živi u siromaštvu

Foto: Facebook

NAJSNAŽNIJA žena SAD-a, dizačica utega Sarah Robles, najbolje je rangirana u svojem sportu – ima bolje rezultate čak i od muškaraca – ali unatoč tome živi u oskudici. Iako ima jako dobre šanse da će osvojiti zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, sponzori je ne žele zbog njezinog izgleda, koji ne spada u kalup sportske ljepotice.

Sarah Robles visoka je 179 centimetara, teška 124 kilograma, a po rezultatima na natjecanjima u dizanju utega, rangirana je bolje čak i od svojih muških kolega. Izgleda da sponzori više mare za njezin izgled, nego za rezultate. "Sponzorstvo dobiješ ako si muškarac u izvrsnoj kondiciji ili ako si žena koja izgleda dobro u bikiniju. Ako si građena kao muškarac, onda ne dobiješ ništa", pojašnjava Sarah. Kada je u najboljoj formi, diže 257 kilograma, što je otprilike ekvivalent pet kauča ili jednog odraslog lava, prenosi BuzzFeed.

Mjesečno prima 400 dolara naknade

Dok njezini kolege i kolegice iz svijeta atletike i plivanja dobivaju sponzorske ugovore te poziraju za časopise zato što su vizualno i estetski prihvatljivi, Sarina krupna građa odmaže joj u pronalaženju sponzora, jednako kao što joj pomaže u samome sportu. Sarah mjesečno prima 400 dolara naknade od Američkog udruženja dizača utega, a budući da većinu svoga vremena posvećuje napornim treninzima, za posao joj ostaje skoro ništa vremena. Stoga jedva preživljava, a računi za hranu su joj daleko veći nego prosječnoj osobi – dnevno konzumira tri do četiri tisuće kalorija.

Kao djevojka iz Kalifornije, čitav život imala je problema zbog izgleda, sve dok se nije posvetila sportu u srednjoj školi, a zbog uspješnosti je zaradila stipendije za fakultete u Alabami i Arizoni. Stipendiju je prekinula kada je prošla kvalifikacije za državno natjecanje u dizanju utega, postala je profesionalna sportašica i krenula na turneju natjecanja po Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu svoga vremena provodi trenirajući ili putujući na natjecanja, a ono što drugim sportašima lako polazi za rukom, pronalazak sponzora i postajanje glasnogovornicima korporacija, njoj je nedosanjani san. Primjerice, Michael Phelps dobio je milijun dolara kako bi postao glasnogovornik za Mazdu u Kini. Sarah je dosad dobila samo jedno sponzorstvo, tvrtke PowerBar, poznatog proizvođača proteinskih štapića.

"Beauty is Strength"

Čak i uz financijske poteškoće, Sarah Robles odlučna je u vezi Olimpijskih igara i svoje budućnosti. Želi se natjecati još četiri do deset godina, a nakon toga predavati tjelesni odgoj. Također, želi prenijeti poruku samopouzdanja drugim djevojkama koje zbog krupne građe gube samopouzdanje, što radi preko Facebook stranice "Beauty is Strength" (Ljepota je snaga).

"Ono što sam naučila dosad jest da trebaš voljeti sebe sada, onda možeš postići velike stvari. Ako sebe ne voliš, na taj način zatvaraš mnoga vrata", poručuje Sarah.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara