Nitko im nije rekao ni hvala: Djevojčice iz Skradina koje su vratile novčanik pun novca ostale bez nagrade

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell/Facebook

DJEVOJČICE iz Skradina koje su pronašle novčanik s velikom svotom novca nisu dobile nikakvu nagradu.

Tako barem tvrdi majka jedne od njih, Mladenka Brajković Dželalija, koja je za Šibenik.in izjavila da ih policija nije pitala žele li nalazninu. Dodaje kako su djevojčice novac vratile iz dobrote, ali nisu dobile nagradu od deset posto iznosa na koje zakonski imaju pravo.

"Nisu dobile nalazninu, a znam da imaju pravo. Normalno da bi curice voljele dobiti nalazninu. Napravile su jako lijepo djelo. Nismo nikakav formular ispunili, niti je itko to tražio od nas", govori Mladenka, majka malene Antee koja je sa svoje dvije prijateljice jučer pronašla novčanik kod trampolina u Skradinu.

Pravo na deset posto

Podsjetimo, 10-godišnjakinje su u Skradinu pronašle torbu jednog Mađara s velikom svotom novca i dokumentima, a Šibenski Portal neslužbeno doznaje da je Mađar koji je izgubio torbu jedan od visokih dužnosnika MOL-a, koji je došao u posjet na slapove Krke.

"Malo me sram jer su pronašle kondom, izbacile su da ne vidi nitko jer im je bilo neugodno", dodaje Mladenka.

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor potvrdila je za Šibenik.in da prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima prilikom preuzimanja nađenog novca u policijskom zapisniku postoji stavka kojom se pita želi li nalaznik pravo na deset posto nađenog novca. Ako želi, novac bi mu trebao, u ovom slučaju curicama, isplatiti vlasnik novčanika, a on je to i po zakonu dužan napraviti.

Djeca su "nepoznata"

Međutim, djevojčice nisu novac predale policiji, rekao direktor Turističke zajednice Skradina Damir Nakić, već radnici u Turističkom informativnom centru, koja ga je onda predala policiji.

"Meni je Mladenka došla i rekla da su pronašli novac. Ja sam joj rekao da ne mogu ništa i neka se obrati Informativnom centru. Djevojčice, kad su pronašle novac, petnaestak minuta su pričekale na trampolinu, ali vlasnik se nije pojavio tamo. Djevojčice su došle u TIC i ostavile novac. Zaposlenica u Informativnom centru pozvala je policiju. Potpisala je zapisnik o predaji, potpisala, pečatirala, a policija je preuzela dalje", govori Nakić čiju je priču potvrdila i glasnogovornica Kosor koja napominje kako u policijskom zapisniku isključivo stoji da nalaznina nije potrebna jer je to policiji rekla djelatnica Turističkog informativnog centra.

U zapisniku policije stoji da su djeca bila nepoznata jer ih djelatnica TIC-a koja je predala novac - nije poznavala.

"Policajac je nakon dojave preuzeo sve, a pri sastavljanju zapisnika kontaktirao je djelatnicu Turističkog centra koja je rekla da ne želi nalazninu što je i logično jer ga nije ni našla. U zapisniku stoji da su novac pronašla nepoznata djeca jer policajci nisu znali o kojoj djeci se radi", govori glasnogovornica Kosor i dodaje da ako djeca i njihovi roditelji žele novac, neka se jave u policiju koja će uraditi sve da se djeci osigura nagrada odnosno deset posto od ukupno pronađenog iznosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara