Od štanda do carstva: McDonald´s proslavio 60. rođendan

Od štanda do carstva: McDonald´s proslavio 60. rođendan

Foto: Hina

RESTORAN brze hrane McDonald's slave 60. rođendan, ali ovaj lanac hamburgera je zapravo još stariji jer su ga prije 75 godina pokrenula dva brata iz Kalifornije koja su prodala svoju tvrtku.

Braća Dick i Mack McDonald preselili su se iz New Hampshirea u Kaliforniju krajem '20-ih godina prošlog stoljeća i zavjetovali se da će zaraditi milijun dolara prije nego što navrše 50 godina.

U tome su i uspjeli, a usput su zauvijek promijenili način na koji svijet jede.

Sve je počelo s hamburgerom od 15 centi. Godine 1948. braća su vodila uspješan drive in štand koji je nudio hranu s roštilja u gradu radničke klase San Bernardinu.

Posao je išao dobro, ali su oni mislili da može biti još i bolje i razvili su "sustav brze usluge" u kojemu je svaki zaposlenik bio zadužen za samo jedan dio pripreme hrane. Klijente više nisu dočekivale konobarice nego su djelatnici stajali iza pulta i služili unaprijed pripremljenu hranu.

Otvorili su svoj novi restoran brze hrane s ograničenim menijem na kojemu su bili hamburgeri, cheesburgeri, milkshakeovi, bezalkoholna pića, mlijeko, kava, čips od krumpira i pita. Godinu dana kasnije umjesto čipsa od krumpira došao je pomfrit.

Dick McDonald redizajnirao je zgradu i dodao crvene i bijele pločice i par zlatnih svodova za koje je mislio da će na neki način "podignuti zgradu".

Sve u svemu, koncept je bio revolucionaran i postao je popularan.

Do 1955. posao je cvjetao s osam McDonaldsovih restorana diljem jugozapadnog SAD-a i više od dvadeset drugih restorana sa "sustavom brze usluge". Velika narudžba aparata za milkshake navela je prodavača tih aparata Raya Kroca da otputuje u Kaliforniju kako bi vidio o čemu se radi.

Kroc je kasnije rekao da je vidio budućnost i da je želio postati dijelom toga. Braća su ga zaposlila kao svog direktora za franšizu. On je otvorio prvu franšizu - deveti restoran tvrtke - u Des Pleinesu u Illinoisu 15. travnja 1955. Do 1959. bilo je stotinu McDonaldsovih restorana diljem SAD-a.

Kroc je kupio tvrtku i njezino ime od braće McDonald 1961. za 2,7 milijuna dolara.

Danas je McDonald's najuspješnija svjetski lanac brze hrane u povijesti s 36.000 restorana širom svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara