Oksfordski liječnici tvrde: Tetris je lijek za PTSP!

Foto: Shutterstock

PROTEKLIH je godina vojska koristila mnoge mehanizme kako bi svojim trupama olakšala poteškoće i stresove s kojima se susreću u svom poslu – od bavljenja Reikijem pa sve do injekcija u vrat. No, kako prenosi portal Gizmodo, ispada da su ih samo trebali opremiti konzolama s igricom Tetris.

To govori i jedno istraživanje provedeno na sveučilištu Oxford. Kako bi istražili učinak ove igre na posttraumatski stresni poremećaj, britanski istraživači na čelu s psihologinjom Emily Holmes, grupi od 60 ljudi pokazali su snimke uznemirujućih događaja kao što su teške prometne nesreće. Nakon toga, ispitanici su morali reći koliko često imaju "flashbackove" povezane s filmom.

Ispitanici su podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna nedugo nakon gledanja filma igrala Tetris, druga igre bazirane na riječima, a treća sjedila u tišini. Osobe koje su igrale Tetris, u prvih su deset minuta imale u prosjeku samo dva "flashbacka".  Oni koji su samo sjedili imali su ih 4.5, a oni koji su igrali igrice čak 8. Najvažniji je podatak svakako onaj da je pozitivan učinak Tetrisa trajao i idućih sedam dana, koliko su ispitanici proučavani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara