One su bile prve prave starlete i jet-set zvijezde Kraljevine Jugoslavije

One su bile prve prave starlete i jet-set zvijezde Kraljevine Jugoslavije

Foto: Hrvatski povijesni portal (Štefica Vidačić, naslovna fotografija); Wikipedia, Secanja.com (Ita Rina, naslovna fotografija); Croinfo.net (Ceca Drobnjak); Panorama/Yugopapir (Dragica Ugarković)

DRUŠTVENI život Kraljevine Jugoslavije znamo iz priča i knjiga, no, sočni detalji vezani uz tadašnje jet-set društvo, posebno uz popularne glumice i starlete tog doba, nisu toliko poznati. Bilo je to prije gotovo 100 godina, no na prvi pogled svaku od priča koje slijede moguće je lako zamisliti i u vremenu u kojem živimo.
 
Sredinom 30-tih godina 20. stoljeća, u vremenima koja su nakon ratnih strahota ubrzano i na sve načine slavila život i ljepotu, dogodio se fenomen koji je i danas hit - izbor za Miss. Prvi takav izbor održan je 1926. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a dvije misice posebno su se istaknule. Bile su to Štefica Vidačić, iz Požege, i Italina Lida Karavanja iz Divače kod Trsta. 
 
Štefica Vidačić bila je pobjednica izbora, a kasnije je sudjelovala i na izboru za Miss Europe u Berlinu, 1927. godine, gdje je i pobijedila. Imala je, kako prenosi Hrvatski povijesni portal, crnu kosu, zelene oči, a bila je visoka 161 centimetar. Pobijedom na izboru za Miss Europe započinje njena uspješna karijera nakon što su je na izboru primijetili svjetski poznati filmski producenti. Štefica je bila prava medijska zvijezda, i prava predstavnica art déco duha. Novinari su pratili svaki njen korak, a sve što je napravila bila je totalna senzacija: nova frizura, izbor haljine, putovanja po svijetu ili zanimljiva iskustva sa snimanja. 
 
 
Internacionalna karijera uvjetovala je i promjenu imena pa je Štefica uskoro postala Steffie Vida. No, uz frizure i haljine, top priča je ipak bio njezin ljubavni život. Navodno je iza sebe ostavila hordu neutješnih muškaraca kada se udala za bogatog njemačkog filmaša, a postoji i legenda koja kaže da je jedno od slomljenih srca pripadalo i Zagrepčaninu pod imenom Miškec. 
 
 
On je, navodno, toliko patio zbog njene udaje za drugog da se odao alkoholu i postao prosjak. Živio je na ulici i uvijek spavao na istom mjestu koje je do danas poznato kao Miškecov prolaz. 
 
Štefičina kolegica, Italina Lida Karavanja, pobijedila je, pak, na izboru za Miss Ljubljane, a kasnije i Slovenije. Iako joj je majka, navodno, branila sudjelovanje na izborima, ona je zadnjim vlakom stigla na izbor u Zagreb gdje su je, kao i Steffie, primijetili poznati filmaši te je i ona uskoro završila u Berlinu kamo je - pobjegla. 
 
 
Nisu je zanimale male, početničke uloge, pa je s jednom manjom kućom raskinula ugovor i potpisala novi, s poznatijom filmskom kućom. I ona je promijenila ime pa se, uskoro poznata glumica, zvala Ita Rina. Proslavila se ulogom u filmu "Erotikon" Gustava Machatyja.

1931. se preselila u Beograd, gdje se udala za Miroslava Đorđevića. Nedugo nakon udaje prešla je na pravoslavnu vjeru i promijenila ime. Kao Tamara Đorđević sve je manje nastupala, a konačno se povukla iz svijeta glume 1939. godine, na vrhuncu popularnosti.
 
1930. godine, na izboru za miss u Beogradu, pobijedila je Stephanie Ceca Drobnjak koja je nakon toga Jugoslaviju predstavljala na izboru za Miss svijeta koji se održavao u Brazilu. Uskoro je postala međunarodna zvijezda, a strani su je mediji, kako prenosi Blic, opisivali kao "tipičnu predstavnicu srpske ljepote koju krasi vitka linija, crna kosa i crne oči".
 
 
Ljepotica koja je pobijedila na izboru 1933. zvala se Dragica Ugarković. Ona je, nakon što je postala Miss Jugoslavije, zapela za oko milijunašu iz Meksika, inače jugoslavenskog porijekla. On joj je poslao ponudu za brak, koju je Dragica prihvatila te je ostavila, tada već uspješnu, karijeru u svojoj zemlji i zaputila se na drugi kraj svijeta da bi se udala za meksičkog lovaša.
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara