Ova obitelj je 18 mjeseci putovala posve besplatno, a sad otkriva kako to možete i vi

Ova obitelj je 18 mjeseci putovala posve besplatno, a sad otkriva kako to možete i vi

Foto: Instagram

PRIJE 18 mjeseci učiteljica Caz Makepeace i njen suprug Craig poželjeli su otići na put. Umjesto planiranja jednotjednog putovanja, odlučili su ostaviti svoje poslove, kupiti kamper i sa svoje dvije kćeri otići na put dug 50.000 kilometara po Australiji. O svojoj avanturi su počeli pisati blog, a nikad nisu požalili svoju odluku.

Njihov blog, Y Travel, postao je jedan od najuspješnijih te tematike u Australiji, a njihova avantura postala je pravi reality. "Živimo putovanja, a nakon što smo izgradili snažnu zajednicu na internetu i dokazali se kao autoritet u području putovanja, odlučili smo da će to biti naš posao s punim radnim vremenom", rekla je Caz za Daily Mail Australia.

Ovaj par je dokazao da ne morate imati pune džepove novca da biste krenuli na putovanje. "Obitelji trebaju samo postati lukave kad je riječ o trošenju novca, Fokusirajte se na svoje prioritete i odlučite što vam je zaista važno", poručuje Caz.

Ona i njen suprug počeli su istraživati svijet 1997. godine kad je ona diplomirala, a s 13 godina iskustva u putovanjima, Caz i Craig lansirali su Y Travel, koji im sad donosi godišnju plaću sa pet nula. Nakon što su godinama davali savjete drugim putnicima, Caz i Craig odlučili su svoje savjete pretvoriti u praksu te su uz pomoć ušteđevine i bloga krenuli na putovanje. S kćerima, sedmogodišnjom Kalyrom i trogodišnjom Savanah, kamperom su krenuli na putovanje života.

"Planiranje je jako važno, posebice ako pokušavate svladati ovako veliko putovanje poput našeg", ističe Caz.

Ako želite otići na neku popularnu turističku destinaciju, putovanje izvan sezone uštedjet će vam pravo bogatstvo. "Ponude su puno povoljnije, puno hotela će ponuditi tri noći za cijenu dvije, a dodatni plus je to što nema gužve", ističe.

Smještaj može biti jako skup ako u hotel smještate cijelu obitelj, no ako zamijenite sobu vrećama za spavanje i logorskom vatrom, uštedjet ćete velik novac.

"Smještaj će uvijek biti veliki trošak, pa smo puno uštedjeli kampiranjem", tvrdi Caz i dodaje da postoje brojna mjesta u Australiji na kojima se može posve besplatno podići šator, a boravak u prirodi omogućava vam da upoznate druge obitelji koje istražuju neki krajolik. Iako su je kritizirali što je kćeri zbog putovanja ispisala iz škole, Caz tvrdi da su njene kćeri imale vremena za učenje, a tijekom putovanja družile su se s drugom djecom.

"Naučile su mnogo toga o svijetu oko njih, kako se slagati s drugim ljudima i povezale su se s prirodom", tvrdi majka.

Dodaje da izbjegavanje gradova i planiranje aktivnosti na otvorenom može uštedjeti mnogo novca. Kampiranje smanjuje troškove putovanja, no može biti teško, pa je Caz tradicionalan, ali povoljan, smještaj tražila na internet, a ponekad su smještaj dijelili s drugim obiteljima. Upravo putovanje u velikom društvu može smanjiti troškove, jer osim dijeljenja apartmana, zajedno pripremate obroke i dijelite sve troškove. Također, važno je izbjegavati skupe obroke u restoranima, savjetuje Caz.

"Zvuči čudno, ali ja sam na putovanje ponijela blender, jer sam znala da mogu svojoj obitelji praviti zdrave i ukusne obroke, zbog kojih nećemo ići jesti po restoranima", ispričala je.

Ako baš morate jesti u restoranima, pokušajte to činiti ujutro i u podne, kad su cijene niže nego navečer. Osim toga, za kćeri su u restoranima naručivali samo jedan obrok jer im je to bilo dovoljno, piše Daily Mail.

S obzirom na to da su se vozili 50.000 kilometara, najveći trošak bilo im je gorivo. "Procijenili smo da smo potrošili 10.000 dolara na gorivo. To je veliki trošak, no može se i tu uštedjeti", ističe i otkriva da su u nekim dijelovima Australije cijene goriva niže nego u ostalima.

Najveća tajna njihovog putovanja ne tiče se uštede, već zarade. "Pokušajte uključiti posao u vaše planove putovanja. Godinama prije nego što smo osnovali obitelj, radili smo u drugim zemljama i istraživali ih vikendima. Blog Y Travel trenutno im je najvažniji izvor prihoda, a njihov rad na njemu im je i omogućio nova putovanja po zemlji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara