Ovako udar munje izgleda iz perspektive astronauta u svemiru

Screenshot: YouTube

NASA je objavila snimke udara munje iz perspektive astronauta koji se nalaze na Internacionalnoj svemirskoj postaji.

To je napravila u povodu lansiranja novog instrumenta na postaji nazvanog "Firestation" i zaduženog za praćenje udara munja.

Snimke su nastale iznad Arapskog poluotoka u prosincu prošle godine. Iako su ovakve snimke rijetke, udari munje to nisu. U Zemljinoj atmosferi udaraju otprilike 50 puta u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
NASA je lansirala "Firestation" zato što želi istraživati rijetke udare koji emitiraju gama zračenje koje se obično stvara kod eksplozije zvijezdi ili tijekom nuklearne fuzije.

Ti udari su jako moćni i stvaraju antimateriju u Zemljinoj atmosferi, piše Independent. Nisu zabilježeni na Zemlji od početka '90-ih i još uvijek nije poznato kako munje mogu stvoriti ovakvu vrstu zračenja.

Iako su dovoljno jake da zagriju zrak kojim putuju na temperaturu tri puta veću od one na površini Sunca, znanstvenici kažu kako su deset puta preslabe da bi proizvele gama zračenje.

Pretpostavljaju da se negdje u atmosferi na trenutak oslobodi nevjerojatna količina energije i kada munja prođe kroz tu regiju stvara se gama zračenje. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara