"Ovdje ili si čovjek ili nisi": Pomozite žrtvama poplave u Gunji

Foto: Press

ČLANOVI JCI Zagreb posjetili su prošloga vikenda mjesto koje je ponajviše stradalo u nedavnim poplavama u istočnoj Slavoniji, točnije Gunju. Članovima JCI Zagreba pridružili su se i volonteri iz Nove Gradiške kako bi pomogli u obnovi razrušenog mjesta.

"Osobama koje dolaze iz dvjestotinjak kilometara udaljenog Zagreba teško je zamisliti što će zateći u kraju o kojemu se mjesecima toliko piše i govori. No sve što smo ranije čuli i vidjeli nije nas moglo pripremiti na tih desetak sati koje smo proveli u Gunji. Po dolasku u mjesto Gunja članovi JCI Zagreba dobili su adresu obitelji koja se u mjesnoj Općini predbilježile za pomoć u obliku volontiranja. Nakon ugodne i prijateljske dobrodošlice u obitelji, članovima JCI Zagreba predan je pribor i alat te su ukratko upućeni od strane domaćina što je potrebno raditi. S obzirom na to da su unutrašnji zidovi kuća povukli vlagu uslijed poplava prvi zadatak članova JCI Zagreba bio je štemanje zidova. Naime, zbog neprestanog stvaranja plijesni takvi zidovi predstavljaju opasnost za zdravlje.

Članovi JCI Zagreba potom su se prihvatili posla te su ostatak svojega boravka proveli u hrmbanju zidnih površina. Zahvaljujući našemu članu JCI Zagreba, Ivanu Mioč, obitelj Marojević biti će spojena sa donatorom, točnije tvrtkom Gebrüder Weiss, koji će pomoći obitelji da se njihov dom što prije obnovi i opremi sa svim potrebnim stvarima za funkcioniranje i normalizaciju života", rekla je predsjednica JCI Zagreba, Ana-Maria Gurdulić.

U Gunji nema suza ni očaja. Stanovnici sela u kojem živi čak jedanaest različitih narodnosti dočekali su nas s osmjehom i trenutno nas zarazili neopisivom količinom optimizma. U Gunji nema kuće koja nije poplavljena, a sretnima se smatraju oni kojima je stradao samo prvi kat kuće. Iza njih su mjeseci mukotrpnog rada, a teško se oteti dojmu da su većinu dosadašnje obnove odradili sami. Kako ne ovise o radu volontera tako ne ovise ni o humanitarnoj pomoći koja je tako revno prikupljana jer onda do mnogih nikada nije stigla. Unatoč svemu Gunja nad nepravdom ne očajava. Preživjeli su rat pa će preživjeti i poplavu.

"Ovdje, ili si čovjek ili nisi", kaže nam gospodin koji nam se pridružio na ručku koji je za stanovnike i volontere organiziran u zgradi u sklopu tamošnje džamije. Govori nam nešto što do sada nismo čuli prateći vijesti. Gunja je naime etnički izrazito šarolika.

Katolici, muslimani i pravoslavci generacijama žive jedni pored drugih, pa tako sada zajedno i jedu u atmosferi koja pomalo liči na neku utopiju. Ne vjeruju u istoga Boga, no vjeruju u iste vrijednosti, a zadesila ih je i jednaka tragedija. Voda im je odnijela sve osim dostojanstva, uništila sve osim duha.

Teško je opisati splet emocija koje neminovno obuzmu svakoga tko se zatekne u tom selu, no naši su nas domaćini iznad svega darivali zahvalnošću, ponosom i vjerom u ljudsku dobrotu. Sav naš trud i pomoć koju smo im došli ponuditi mizerna je u odnosu na srdačnost koju smo primili. Voljeli bi da čim više ljudi posjeti ovo selo, i pomogne ljudima Gunje da stanu na vlastite noge.

Ovim putem, predsjednica JCI Zagreb, Ana-Maria Gurdulić, apelira na sve koji to mogu da se priključe već ove subote (19.07.2014.) članovima koji ponovno odlaze pomagati žrtvama poplava. Kontakt broj je: 095/3974 -148.

Posjet Gunji je neprocjenjivo iskustvo koje će vas oplemeniti, razveseliti, a ono što ćete dobiti zauzvrat može se jednostavno opisati kao — neopisivu radost ispunjenog srca!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara