Ovih 20 Twitter profila učinit će vas pametnijima

Ovih 20 Twitter profila učinit će vas pametnijima

Foto: Twitter

DRUŠTVENA MREŽA Twitter, kao i mnoge druge, ponekad više nalikuje dnevnim novinama ili enciklopediji nego pravoj društvenoj mreži.

Neki od onih koji svoje profile ne koriste za objavljivanje svojih lokacija, trenutnih aktivnosti ili fotki iz kupaonice, objavljuju razne informacije koje nam se mogu učiniti manje ili više korisnima, no činjenica je da se mnogo toga može naučiti dodate li na listu profila koje pratite neke od ovih 20 koje preporučuje Mashable.

Za sve one koji ne uspijevaju zadržati koncentraciju dovoljno dugo da pročitaju prosječni poučni članak, Twitter je upravo prava platforma za njih jer dozvoljava objave od maksimalno 140 znakova.

Prema podacima iz istraživanja provedenog prošlog mjeseca, na Twitteru postoji preko 218 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, a mnogi vas od njih mogu poučiti raznim zanimljivostima iz područja znanosti, tehnologije, ljudskih prava, ekologije te mnogih drugih.

1. Mental Floss

Ovaj je profil podružnica istoimenog časopisa, a služi otkrivanju manje poznatih činjenica iz raznih područja, bilo da se radi o popularnoj kulturi, sportu, znanosti ili nekom drugom.

2. Google Facts

Google Facts ipak nije povezan s tvrtkom Google, iako bi mnogi to isprve pomislili. Činjenice koje se objavljuju na ovom profilu stvarne su i nerijetko šokantne.

3. Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson uvaženi je američki astrofizičar. On "tweeta" znanstvene činjenice, a često odgovara i na neka vrlo zanimljiva pitanja.

4. Joanne Manaster

Ona je zaljubljenica u znanost općenito, no usavršila se na području biologije. Objavljuje zabavne, inspirirajuće te prosječnom čitatelju razumljive informacije.

5. Juliana Rotich

Rotich je izvršna direktorica Ushahidija, neprofitne tvrtke koja se bavi razvijanjem softwarea za prikupljanje informacija, vizualizaciju te izradu raznih mapa. Ova Kenijka na svom profilu objavljuje informacije o razvoju svjetske tehnologije te problemima u Africi.6. TEDTalks

Oni šire informacije koje to zaslužuju, najčešće u obliku intervjua sa stručnjacima iz raznih područja.

7. NASA


The National Aeronautics and Space Administration (NASA) dio je vlade SAD-a zadužen za istraživanje svemira, pa stoga na svom Twitter profilu objavljuje novosti o raznim projetktima kojima se bavi.

8. DARPA

The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) dio je američkog Ministarstva obrane. Bavi se razvojem novih vojnih tehnologija, a s njihovim profilom možete komunicirati odgovaranjem na zabavna pitanja te saznavanjem informacija o ARM robotu kojeg trenutno razvijaju.

9. Melinda Gates

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Melinda je jedna od osoba na čelu humanitarne zaklade Bill & Melinda Gates, a zalaže se za širenje svjesnosti o ljudskim pravima. Prateći njen profil, možete vrlo lako dobiti uvid u tekuća zbivanja u svijetu po tom pitanju, kao i planove zaklade.

10. Brian Solis

Brian Solis je analitičar, sociolog i futurist, a njegovi se "tweetovi" obično baziraju na odnosu proizvođač-potrošač te strategijama društvenih medija.

11. Elon Musk

Ovaj je poduzetnik direktor i glavni dizajner SpaceX-a, izvršni direktor Tesla Motorsa te predsjednik SolarCityja. Obavještava vas o raznim statistikama i činjenicama iz svijeta znanosti i tehnologija, a još je usto i poprilično duhovit.

12. Maria Popova

Maria vodi Brainpickings, vrlo popularan blog koji pokriva mnogo područja i tema. Njen je Twitter profil zanimljivo mjesto na kojem ona objavljuje različite zanimljive stvari na koje naiđe surfajući po internetu.

13. Sally Ride Science

Sally Ride, koja je preminula 23. srpnja, bila je prva žena u svemiru. Osnovala je zakladu Sally Ride Science kojoj je glavna zadaća djecu zainteresirati za znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a njen Twitter profil donosi novosti iz svih tih područja.

14. Random Facts


Kao što mu ime govori, ovaj profil služi za objavljivanje nasumičnih, zanimljivih te uglavnom manje poznatih činjenica.15. CERN

Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) odgovorna je za najveći svjetski laboratorij za istraživanja na području fizike, a tamo je nedavno otkriven i Higgsov bozon. Za nove informacije iz svijeta fizike, pratite @CERN, a slobodno im postavite i razna pitanja.

16. Jennifer Preston

Jennifer piše za The New York Times o tehnologiji, društvenim medijima i politici, a o svim tim temama redovito izvještava i na svom Twitter profilu.

17. Gloria Steinem

Aktivisticu, spisateljicu i feministicu Gloriju Steinem svakako treba pratiti želite li naučiti nešto novo o ljudskim pravima i značajnim organizacijama.

18. Deepak Chopra

Chopra je pisac, govornik i specijalist za alternativnu medicinu, a putem njegovih "tweetova" možete mnogo saznati o meditaciji, svijesti, osjećajima i slično.

19. Sam Harris

Ovaj neuroznanstvenik i pisac promovira znanje i sekularno promišljanje u društvu. "Tweeta" o pisanju, slobodnoj volji i religiji, a nerijetko se upušta i u inteligentne debate.

20. OMG Facts

Upravo ono što i očekujete: uzbudljive, čudne i manje poznate činjenice. Nije ni čudo što ovaj profil prati preko četiri milijuna korisnika Twittera.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara