Playstation 4 vs. Xbox One: Tko je pobjednik u "ratu konzola"?

Playstation 4 vs. Xbox One: Tko je pobjednik u "ratu konzola"?

Foto: Press

POSLJEDNJIH tjedana mediji su prepuni informacija o novim i dugoočekivanim konzolama koje domaćim čitateljima uglavnom izazivaju zazubice jer će vlastite primjerke vjerojatno čekati do iduće godine.

Sony je prošlog tjedna u prodaju pustio svoj Playstation 4 koji je postao pravi rekorder zahvaljujući impresivnim brojkama (milijun konzola u samo jedan dan), a Microsoft je isto učinio danas nakon što je u prodaju pušten njihov Xbox One (rezultati prodaje još se uvijek čekaju).

Ovaj "rat konzola", kako ga neki nazivaju, unatoč svim napisima i usporedbama na posljetku se ipak svodi na "rat servisa, softvera i brendova". Naime, kao što piše Endgadget, PS4 i Xbox One na papiru se previše ne razlikuju jer obje su konzole podjednako moćne, a mainstream mediji "pobjednika" će ionako birati na temelju prodaje, to jest, popularnosti.

Naravno, to ne znači da hardver nije bitna stavka, ali kada bismo se ravnali prema snazi, računalo je još uvijek najbolja opcija. Zanimljivo je spomenuti i kako recenzije na velikom broju portala idu u korist Microsofta. Dakako, ne radi se o velikoj razlici u ocjenama, ali ipak. 

S druge strane, Xbox je skuplji, ali s njim dolazi i Kinect dok ćete za kameru za Playstationu morati iskeširati 60 dolara, što je i dalje manje od 100 dolara razlike u cijeni, ali na posljetku Xbox ne čini toliko skupljom opcijom. 

U nastavku pročitajte što se o ove dvije konzole pisalo u medijima.

Hardver


Kada bismo dvije konzole morali uspoređivati isključivo na temelju izgleda, PS4 je svakako pobjednik jer dosadno kockasti Xbox One pomalo podsjeća stari video rekorder. No, Xbox manje troši i nešto je tiši od Playstationa.

Gledajući sam hardver, teško je da će prosječni korisnik pronaći veće razlike. Kao nikad do sad, dva su pretendenta na mjesto najbolje konzole gotovo identična. Iako bi netko mogao konstatirati da Xbox u usporedbi s Playstationom ima određene hardverske slabosti (što se radne memorije tiče), nedostatke uspješno nadomještaju izuzetno brzim ESRAM-om.

No, što god pisali o hardveru, činjenica je da igrači to neće primijetiti u samim igrama. Pogledate li ovaj video bit će vam jasno i zašto.Ipak, oni koji su imali prilike odigrati naslove koji su se pojavili na obje platforme tvrde da se PS4 može pohvaliti boljom rezolucijom, a mnogi dodaju i da je Xbox hardverski slabiji. 

Kontroleri

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se kontrolera tiče, situacija je još teža. Naime, Xbox 360 imao je daleko ugodniji kontroler od Sonyjevog DualShocka 3, ali dolaskom novih kontrolera, situacija se promijenila i obje se konzole mogu pohvaliti poboljšanim dizajnom.

Oba kontrolera imaju ulaz za slušalice, a touch pad na DualShocku 4 u svakom je slučaju zgodan dodatak jer vam dopušta upravljanje kakvo inače viđamo na pametnim telefonima i prijenosnim računalima.

Kada govorimo o bateriji, PS4 koristi bateriju koju možete puniti dok to nije slučaj s Xboxom (iako vas ništa ne sprječava da nabavite baterije koje ćete puniti sami). No, Sony se ne može baš pohvaliti kapacitetom pa ćete bežični kontroler puniti svakih sedam sati dok ćete u slučaju XO-a baterije mijenjati svakih nekoliko tjedana.

Ukratko, mnogi tvrde kako je Microsoft pobjednik u ovoj kategoriji, a valja spomenuti i to da Xbox dopušta spajanje čak osam kontrolera istovremeno (PS4, samo četiri).

Sučelje i upravljanje podacima

Xbox je ovdje prema mnogim kritikama pobjednik, a njihovo sučelje inspirirano Windowsima 8 daleko je preglednije od Sonyjevog. Nadalje, XO je daleko brži pa ćete od standbya do ulaska u igru čekati samo dvadesetak sekundi, a uz pomoć Kinecta možete upravljati i glasovnim naredbama (iako XO ovdje pomalo pati od "Siri sindroma").   

Multitasking na obje je platforme prilično jednostavan pa tako možete pauzirati igru, maknuti je s ekrana i pozabaviti se nekim drugim aplikacijama. PS4 u ovom slučaju ima i opciju prenošenje vaše igre uživo preko interneta (Twitch.tv i Ustream) dok će se korisnici Xboxa morati strpjeti do iduće godine. Naravno, u ovom slučaju govorimo o manje važnim detaljima.

Što se tiče snimanja kratkih video zapisa vaše igre, Xbox se može pohvaliti daleko boljim sustavom za montažu pa tako na svoj video možete u postprodukciji dodati i audio i video komentar.

Valja dodati i kako na "četvorci" nećete puštati CD-ove ili MP3-ice već ćete glazbu prebacivati tek kada se pretplatite na Music Unlimited. Xbox One dopušta CD-ove, ali ne i MP3.

Igre

Ono što je mnogima najvažnije svakako su naslovi, a Xbox je u ovom slučaju zanimljiviji još od prvih najava. Naime, Xbox od samog početka ima čak dvostruko više ekskluzivnih naslova, tu su "Dead Rising 3", "Forza Motorsport 5", "Ryse: Son of Rome" i dugoočekivani "Titanfall".

PS4 ima "Killzone: Shadow Fall" i od kritike pokopani "Knack", a kasnije će se pojaviti i "Driveclub" i "Infamous: Second Son".

Ipak, vlasnici Playstationa kasnije bi mogli biti zadovoljniji jer neki će se naslovi (za obje platforme) najprije pojaviti na četvorci.

I još jedan važan detalj, ni jedna konzola ne dopušta igranje starijih naslova koje ste igrali na prethodnicima (PS3 i Xbox 360).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara