Podijeljeno još plemićkih titula slavnima

Podijeljeno još plemićkih titula slavnima

Foto: Guliver Image/Getty Images

GLUMICE Kristin Scott Thomas i Joan Collins te britanski glumac John Hurt ove su godine među 1164 osobe kojima je britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila plemićke naslove.

Počasnu titulu "dame" dobila je i modna kreatorica Mary Quant (80), koja je u modu uvela revolucionarnu mini suknju i vruće hlačice te glumica Emily Watson, najpoznatija po iznimnoj ulozi u filmu Larsa Von Triera "Lomeći valove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zapravo, pomislila sam da se netko šali. No istina je i oduševljena sam, iznenađena i bojim se da ću se u jednom trenutku probuditi", rekla je za Times Scott Thomas, koju su, među ostalima, proslavile uloge u filmovima "Engleski pacijent" i "Četiri vjenčanja i sprovod".

Collins (81), je titulu "dame" dobila za dobrotvorni rad, a novinarima je rekla da velika čast koja joj je ukazana poziva na "skromnost" te da osjeća istinsku zahvalnost prema kraljici i domovini.

Titula viteza u Ujedinjenom Kraljevstvu dodjeljuje se iznimnim osobama kao priznanje za službu ili za životno djelo. Muškarci koji prime viteštvo (knighthood) oslovljavaju se sa "sir", a žene dobivaju počasni naziv "dame".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara