Pogledajte što se događa s vašim mozgom kad popijete šalicu kave

Foto: Shutterstock

IAKO mnogi misle kako bez svoje prve šalice kave ne mogu pravilno započeti dan, znanost  ima nešto drugačije tvrdnje. Naime, kad god smo budni, kemikalija nazvana adenozin, polako se nakuplja u našem mozgu. Nakon toga, ona se spaja sa određenim receptorima unutar njega te oni međusobno usporavaju njegovu aktivnost.

Tako, što je veća količina adenozina u našem mozgu, više se osjećamo umorno. To je logično objašnjenje kada znamo da duža nesanica stvara veći umor organizma.

Kada utonemo u san, količina adenozina u mozgu opada, nakon čega se postepeno povećava
budnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su otkrili kako su kemikalija adenozin i kava zapravo jako slični u svojoj kemijskoj strukturi. Kada popijemo šalicu kave, kofein se unutar nje spaja s adenozinom te se na neki način počinje natjecati s njegovim receptorima u mozgu. No, kako adenozin zbog tog spajanja s njim više nije ista kemikalija, efekt pospanosti naš mozak više ne osjeća.

Takva reakcija mozga je onda odlična za osobe koje se osjećaju umorno, a to ne žele. No, kad uzmemo previše kofeina u istom intervalu, naš mozak stvara još više adenozina te se
odjednom nalazimo u začaranom krugu, u kojem nam se opet počinje spavati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara