Povratak u Jugoslaviju: Na bivši Dan Republike prisjetite se omiljenih proizvoda minulog vremena

Foto: Ilustracija, Wikipedia, Balkan Baby, Facebook

U VRIJEME kad su Gavrilović paštete bile statusni simbol, a Levisice privilegija odabranih, kad nam je bio dostupan jedan brend jednog proizvoda i kad se na došljake iz Austrije ili Njemačke gledalo kao na Djedove Mrazove koje su se smilovali mimo svog uredovnog doba godine posjetiti naše domove, postojalo je nekoliko artikala koji će vam sigurno izmamiti osmijeh na lica kad ih se prisjetite.

Pogotovo ako ste u osamdesetima bili djeca, okusi koji su tad bili dostupni vjerojatno sad više ne bi odgovarali našim razmaženim nepcima, ali s obzirom na to da ih više nema, dozvoljeno nam je prisjećati ih se kao nečeg najboljeg što smo ikad probali. Ali, ima tu i nešto za starije, posebna odjeća i automobili bili su neizostavni dio oskudne, ali drage nam ponude.

29. studeni Dan je bivše Republike, a kako biste se prisjetili kako je tad bilo živjeti, zavirite u neke legendarne proizvode koji su obilježili to razdoblje.

Pipi

Niste valjda mislili da će ijedan popis koji se tiče bivše države proći bez Pipi i Ane Sasso? Ova oranžada sama po sebi možda nije bila tako zanimljiva kupcima, ali u kombinaciji s vrhunskom reklamom, u doba kad erotika još nije bila dostupna na pladnju, ušla je u legendu i zauvijek će ostati ono čega se uvijek sjećamo.

Pekabela i Ledolina

Najbolji i najraznovrsniji sladoledi, san svakog klinca koji je uspio nažicati koji dinar za hladnu slasticu poslije škole, bili su oni Pekabelini, a djeci su najzanimljiviji bili zbog raznih oblika i boja. Osim toga, sa sjetom ćete se vjerojatno prisjetiti i legendarne Ledove Ledoline ili Bajke.

 
Jugoplastika

"Marka za čitavu obitelj" nekoć je nudila preko 3200 raznih proizvoda. Od kuta i opreme za školu do raznih drugih artikala galanterije. Ovaj je brend bio dijelom svakog doma.
 


Zagi i Vučko

Omiljene dječje plišane igračke nisu bile iz japanskih ili američkih crtića, bile su to maskote velikih sportskih događanja, Univerzijade 1987. i Olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Muški mirisi

Njih je bilo nekoliko. Autohtoni proizvod bio je Vožd, "pravi jugoslavenski miris", a njemu su konkurenciju pravili Ralon, Pino Silvestre, Hardy... Posljednji je imao i jednu od najomiljenijih reklama na televiziji koja je svojom snenošću posve ocrtavala duh vremena.

 
Stojadin i Yugo

Fiatova Zastava 101 ili popularni "Stojadin" i kragujevački Yugo bili su omiljena prijevozna sredstva u prijeratnoj Jugoslaviji. Prisjetite se i jedne od najzabavnijih auto-reklama.Yassa


Yassa i njihova ponuda iz '70-ih i '80-ih još dan danas ima legendarni status. Jugoslavenski Asortiman Sportskih Artikala bio je dijelom ormara svakog tko je poželio u isto vrijeme izgledati i sportski i dobro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara