"Povratak u budućnost" proslavio 30. rođendan: 12 stvari koje niste znali o svom omiljenom filmu

"Povratak u budućnost" proslavio 30. rođendan: 12 stvari koje niste znali o svom omiljenom filmu

Foto: Press

JEDAN od vjerojatno najboljih SF filmova svih vremena, "Povratak u budućnost", jučer je proslavio 30. rođendan.

Budući da se radi o jednom od filmova koji će se naći na gotovo svakoj listi najboljih SF-ova, sve o njemu je više-manje poznati. Vjerojatno znate da je uloga Martyja McFlyja prvotno pripala Eric Stoltz ili zanimljivi detalji kao što su fora s "Twin Pines" i "Lone Pine".

Međutim, postoji još mnogo manje poznatih detalja koje je IGN okupio u jednu listu, a mi vam je prenosimo.

1. Sve je započelo sa "što bi bilo kad bi bilo"

Jedan od scenarista, Bob Gale, bio je u posjetu roditeljima u Missouriju kad je nabasao na očev godišnjak. Nakon što ga je prelistao, otkrio je da je njegov otac bio razredni predsjednik, a Gale je bio jedan od učenika koji su htjeli stati na kraj tradiciji imenovanja razrednih predsjednika i zapitao se bi li ikad bio prijatelj sa svojim ocem da su nekim slučajem išli u istu školu u isto vrijeme.

To mu se učinilo kao dobra ideja za film pa ju je predložio svom prijatelju Robertu Zemeckisu, a u rujnu 1980. počeli su raditi na scenariju.

2. DeLorean je bio tek treći izbor

Vremenski stroj isprava je trebao biti - frižider. No, nakon što su malo razmislili o tome, zaključili su da ne bi voljeli davati ideje mlađim gledateljima pa je drugi izbor bio tenk (za slučaju da putuju u vrijeme prije nego su postojale ceste). Odluka je na kraju pala na DeLorean zbog sličnosti sa svemirskim brodom oko koje se u jednom dijelu vrti i radnja filma.

3. Da su imali više novca, gledali bi i nuklearne eksplozije

U jednom od prvih verzija scenarija, dr. Brown radio je na projektu Manhattan, a scenaristi su čak smatrali da bi Martyja u prošlost mogla poslati nuklearna eksplozija. No, zbog premalenog budžeta, odustali su od te ideje.

4. Scenarij je bio preprost za Disney

Kao što svi znamo, odnos između Martyja i njegove mame u mlađim danima, jedan je od ključnih dijelova filma, ali ispostavilo se da je to bilo previše za Disney koji je scenarij odbio jer je "preprljav". Drugi su studiji film odbili jer je bio "prečist" za tinejdžerske komedije tog vremena.

5. C. Thomas Howell je skoro postao Marty McFly

Michael J. Fox zamalo je propustio ulogu karijere zbog obaveza na snimanju serije "Family Ties", a Eric Stoltz i C. Thomas Howell bili su druga dva kandidata za ulogu Martyja. Iako je Howell odradio izvrsno probno snimanje, odluka je pala na Stoltza, a zatim i na Foxa. John Lithgow je u jednom trenutku trebao biti Doc Brown, ali kad se pojavio Christopher Lloyd bilo je jasno da je stvoren za ulogu.

6. Biff je nazvan prema jednom od šefova studija

Ned Tannen bio je predsjednik Universala u trenutku kad su Zemeckis i Gale radili na "I Wanna Hold Your Hand". Problem je nastao tijekom jednog sastanka kad je Tanned tvrdio da je njihov film antisemitski i bacio scenarij kroz prozor. Upravo su zato Biffu dali prezime Tannen.

7. Einstein je trebao biti čimpanza

U izvornom scenariju, Brownov suputnik je bila čimpanza. Međutim, Sid Sheinberg iz Universala je nakon istraživanja zaključio da niti jedan film s čimpanzama nije uspio na kino blagajnama pa je odlučeno da će Einy biti pas.

8. Film se mogao zvati "Spaceman From Pluto"

Osim što im je savjetovao da čimpanzu pretvore u psa, Sheinberg im je savjetovao i da promjene naziv filma u "Spaceman From Pluto". Izvršni producent Steven Spielberg odlučio je ne uvrijediti Sheinberga odlučnim odbijanjem pa se cijelo vrijeme pretvarao da se radi o šali, a čak mu je poslao i poruku u kojoj je napisao da svi bili oduševljeni njegovom "urnebesnom šalom". Sheinberg je odustao od te ideje.

9. Dva čovjeka koja su inspirirala imidž Emmetta Browna

Jedan od uzora očito je bio Albert Einstein, ali onaj kojem duguje frizuru je i dirigent Leopold Stokowski kojeg možemo vidjeti na početku Disneyjevog klasika "Fantasia".

10. Kraj se nije svidio jednom od glumaca

Crispin Glover nije bio sretan završetkom filma, a posljednju je scenu snimio jasno davši do znanja koliko mu se ne sviđa. Objasnio je i što mu je zasmetalo.

11. Kraj je bio zamišljen kao šala

Doc koji Jennifer i Martyja odvodi u budućnost kako bi spasili djecu, trebala je biti šala. Kao što je to rekao i Zemeckis, da su planirali nastavak, ne bi stavili Jennifer u auto.

12. "Nastavit će se" je izbačen

Sjećate li se natpisa "To be continued" s kraja filma? Da? Vjerojatno ste jedan od "staraca" koji su film gledali na VHS-u jer taj je natpis maknut i iz kino i kasnijih digitalnih verzija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara