Poznati podijeljeni: Jedni zagovaraju pomoć izbjeglicama, drugi bi da odu u arapske zemlje

Poznati podijeljeni: Jedni zagovaraju pomoć izbjeglicama, drugi bi da odu u arapske zemlje

Foto: Facebook

TISUĆE ljudi koje su pobjegle od rata u svojoj domovini stigle su u Hrvatsku, gladne, žedne i nestrpljive da stignu negdje gdje ih čeka bolji život.

"Treba pomoći ljudima s osnovnim stvarima, hranom, medicinskom pomoći i ostalim. Svima koji žele ostati kod nas pružiti smještaj koliko kapaciteti dozvoljavaju. Za izbjeglice koje imaju destinacije u drugim zemljama osigurati prijevoz i osnovne stvari", rekao je za Index Srđan Ćuk, poznatiji kao General Woo.

Dodaje da ipak treba biti oprezan.

"Ako se zatvore sve granice oko nas onda smo u banani jer kako ćeš se pobrinuti za toliko ljudi? Sumnjam da im bilo tko može obećati budućnost u ovoj zemlji, zaposliti ih...", naglasio je.

Srđan Ćuk: Sve u svemu pomozimo izbjeglicama

Na pitanje kako komentira mađarsko zatvaranje granica, odgovorio je: "Što se tiče Mađara i zida možda je bolje da se obratite SAD-u, Izraelu, Britaniji, Saudijcima, Nijemcima, Francuzima, a može sad i Rusima. Pa ih pitajte zašto čine toliko zlo na ovoj planeti ?! Pa onda Mađari dižu zid k'o Izraelci u Palestini. Nema te droge koja to može opravdati. Zamislite npr. da Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Srbija razvale Meksiko i natjeraju 20 milijuna izbjeglica u SAD... Digli bi majstori zid iste sekunde... Ops! Mislim da već postoji.

Ističe da mu nije drago što Hrvati postaju paranoični.

"Osim ekstremnih osoba koje šire paniku mislim da su krivi i oni s opuštenijim stavom jer opet tjeraju u krajnost samo da budu kontra onih prvih. Postoje sigurnosne službe koje moraju evidentirati svaku osobu koja ulazi u zemlju. Postoje mehanizmi tih službi i drugih službi u EU i svijetu. Ako se usporeni filmovi u vladi s premijerom pokrenu i malo počnu unaprijed misliti na situaciju koja slijedi onda će sve izbjeglice biti na sigurnom ,zdravi i siti. Neće nam trebati zidovi na granici niti biti u strahu da je tu neki terorista. Sve u svemu pomozimo izbjeglicama", rekao je.

Borna: Rajić: Rat u Siriji je lokalnog karaktera

Nešto drugačiji stav ima Borna Rajić.

"Rat u Siriji je lokalnog karaktera, ne radi se o ratu u cijeloj Aziji pa da bi se moralo bježati na drugi kontinent. Mislim da bi izbjeglice trebale prihvatiti bogate arapske zemlje, i da bi EU trebala zauzeti jedinstven čvrsti stav po tom pitanju, da izbjeglice ne mogu u Europu i da se za već pristigle traži povrat i prihvat u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji. Prihvatom izbjeglica mi smo se našli u situaciji koju ne možemo kontrolirati i koja dovodi u pitanje našu ekonomsku i sigurnosnu stabilnost što sigurno nije ni poželjno ni prihvatljivo. Mislim da su izbjeglice izmanipulirane i da je njihov valni ulaz u Europu u interesu onih kojima ne odgovara postojeća ni etnička ni gospodarska ni politička slika Europe i zapadnog svijeta", rekla nam je.

Ida Prester: Ovo je samo gladna i prevarena raja

Ida Prester još se od dolaska izbjeglica u Srbiju angažirala u pružanju pomoći, redovito je objavljivala informacije o načinima na koje se može pomoći izbjeglicama i pokušala objasniti kako stvari stoje ljudima koji iz svojih fotelja komentiraju izbjegličku krizu.

"Vidim ekipa na Facebooku u paranoji od terorista zamaskiranih u izbjeglice. Slobodno se umirite. Teroristi su odavno dobili pasoše, skupe škole, a naše vlade su im kupile oružje. Ovi koji spavaju po šatorima su samo gladna i prevarena raja, topovsko meso, bas kao i mi", poručila je putem Facebooka.

Mirela Priselac: Pomoći neće odurnosti gnjusoba koje se nazivaju ljudima

Sličan stav ima i Mirela Priselac Remi iz Elementala.

"Svatko s komadićem duše i zdravim razumom učinit će sve da pomogne drugoj osobi u nevolji. Sve ostalo su odurnosti gnjusoba koje se nazivaju ljudima", poručila je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara