Profesije i poslovi od kojih ćete se sigurno razboljeti

Foto: Shutterstock

SVAKI posao sa sobom nosi neku vrstu rizika, ali neki poslovi jednostavno su opasni i mogu utjecati na vaše zdravlje.

Magazin TIME napravio je listu profesija i poslova od kojih ćete se sigurno razboljeti.

1. Poljoprivrednici


Iako je oni rjeđe obolijevaju od bolesti srca ili raka pluća zahvaljujući fizičkoj aktivnosti i radnom stilu života, ipak su izloženi visokom riziku za obolijevanje od drugih opasnih bolesti. Leukemija, tumori mekog tkiva, multipli mijelom, rak kože i prostate samo su neke od bolesti koje im prijete. Poljoprivrednici su izloženi velikoj količini raznih kemikalija. Pesticidi, gnojiva, fungicidi i goriva utječu na stvaranje navedenih bolesti.

2. Građevinski radnici


Objekti koji padaju s visina i opasni strojevi nisu jedine stvari koje prijete radnicima u građevini. Statistika kaže kako je preko milijuna građevinaca u SAD-u izloženo azbestu zbog čega im prijeti azbestoza koja može biti pogubna za zdravlje čovjeka jer uzrokuje rak.

3. Vatrogasci

Zbog velikog fizičkog i psihološkog stresa vatrogasci često umiru od bolesti srca i infarkta. Uz traume, rizik od vatre i redovitu inhalaciju dima, ovo je sigurno jedan od najopasnijih poslova.

4. Piloti

Znanstvenici sa sveučilišta u Islandu otkrili su kako piloti 25 puta više obolijevaju od malignih melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Kozmička radijacija, izloženost suncu i prekinut cirkadijarni ritam zbog prelaska iz jedne vremenske zone u drugu su faktori koji znatno utječu na razvoj te opasne bolesti.

5. Bilo koju uredski posao

Nakon svih rizika nabrojanih kod prijašnjih profesija čini vam se kako nema ništa opasno u sjedenju za uredskim stolom. Pogrešno. Takvi poslovi povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 82 posto. Uz očiti manjak aktivnosti, tijelo ne sagorijeva kalorije zbog čega se debljamo i postajemo tromi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara