Pronalazak koji je bračnom paru donio milijune

Pronalazak koji je bračnom paru donio milijune

Screenshot: CBS

NEIMENOVANI kalifornijski par sretnika bogatiji je već za nekoliko milijuna u prvih 24 sata dražbe, dok bi za cjelokupno blago mogli dobiti 10 milijuna dolara, nakon što su u vrtu pronašli zlatnike.

Dvoje sretnika, bračni par, pronašao je novčiće zakopane u vrtu zahvaljujući njihovu znatiželjnom psu. U osam metalnih kutija bilo je pohranjeno 1400 kovanica iz 19. stoljeća, a tri mjeseca poslije, u prvih 24 sata dražbe, zaradili su nekoliko milijuna dolara, rekao je u srijedu Don Kagin iz agencije Kagin's Inc, specijalizirane za numizmatiku, prenosi The USA Today.

Kovanice od 5, 10 i 20 dolara vrijede nominalno 28.000 dolara, no tako su rijetke i tako dobro očuvane da se očekuje da će neki komadi pojedinačno biti prodani za milijun dolara. Očekuje se da bi cjelokupna zbirka mogla postići deset milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku otkrića zakopanog blaga u mjestu Saddle Ridge, list San Francisco Chronicle pisao je da kovanice vjerojatno potječu iz Kovnice novca u San Franciscu koja je bila opljačkana prije stotinu godina. No ta hipoteza nije nikad bila potvrđena.

"Nikada se nisam nadala nečemu takvom. A ipak, istodobno, osjećam se nekako čudno kao da sam se za to pripremala čitava svog života", povjerila je Mary, jedna od dvoje sretnika koji nisu željeli otkriti svoja puna imena kako ne bi postali metom neke nove američke zlatne groznice.

Oko 60 novčića bit će izloženo u zgradi Old Mint Building u središtu San Francisca, a dijelom novca od dražbe financirat će se njezina obnova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara