Revolucionarno znanstveno otkriće koje će promijeniti svijet: Ljudska srca printat će se 3D printerom već za manje od deset godina?

Revolucionarno znanstveno otkriće koje će promijeniti svijet: Ljudska srca printat će se 3D printerom već za manje od deset godina?

Foto: Shutterstock

TIM američkih znanstvenika obećaje da će u roku od maksimalno deset godina biti moguće printati ljudska srca 3D printerom.

Stuart Williams sa Sveučilišta u Louisvilleu tvrdi kako je deset godina čak i previše, no namjerno su si ostavili nešto prostora za manevriranje vremenom. Naime, oni tvrde da će isprintana srca biti spremna za transplantaciju, a već su uspjeli tom tehnologijom napraviti koronarnu arteriju i manje srčane krvne žile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oni razvijaju poseban 3D printer za izradu ovakvih umjetnih srdaca, a njihove studije dovode do zaključka da će se printane žile spojiti s pacijentovim tkivom i tako sastaviti novi krvotok u printanom tkivu.

Za početak srca će printati u dijelovima, no vjeruju kako će biti u mogućnosti isprintati i čitavo srce u samo tri sata. Nakon što srce isprintaju, ono će morati tjedan dana sazrijevati prije no što postane spremno za transplantaciju.

Srca će se izrađivati na temelju pacijentovih stanica koje će biti izvučene iz masnog tkiva, a iz tog su razloga vjerojatnosti da će tijelo odbacivati novo srce jako male, piše Daily Mail. Kako su prethodno stručnjaci imali problema s održavanjem isprintanih organa na životu, Williams taj problem planira riješiti prirodnim povezivanjem pacijentovih krvnih žila s onim isprintanim, a krv će zatim dalje obaviti svoj dio posla.

Tim stručnjaka prevođen Williamsom nada se da će jednog dana 3D printer ljudskih srdaca biti dio osnovne bolničke opreme, a nesumnjivo je da će se njihovim postignućem spasiti nebrojeni ljudski životi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara