Roman Polanski pred sudom zbog izručenja Americi

Roman Polanski pred sudom zbog izručenja Americi

Foto: JLP

POLJSKI redatelj Roman Polanski pojavio se u srijedu pred sudom u Krakowu i to zbog optužbe sa seks s maloljetnicom, koja datira iz 1977. godine i američkog zahtjeva za njegovim izručenjem, piše BBC.

81-godišnji Polanski pobjegao je iz SAD-a 1978. godine prije nego što je osuđen za zločin te sada živi u Francuskoj.

Nakon što je posjetio Poljsku, iz SAD-a su poslali zahtjev za njegovim izručenjem, a hoće li biti izručen, znat će se u travnju.

Njegov odvjetnik obznanio je javnosti kako redatelj "želi znati na čemu je" prije nego što počne snimati svoj novi film u Poljskoj, ovo ljeto.

Rasprava se na sudu u Krakowu odvijala iza zatvorenih brata, a sudac Dariusz Mazur je poručio da odluka o izručenju Polanskog vjerojatno neće biti donesena u srijedu.

Dodatno ročište zakazano je za travanj. Ako sud odluči odobriti zahtjev SAD-a, slučaj će biti proslijeđen poljskom ministru pravosuđa koji će donijeti konačnu odluku o tome hoće li Polanski biti izručen američkim vlastima.

Polanski je 1977. godine na jednom snimanju imao seksualni odnos s 13-godišnjom djevojčicom. Nakon toga je proveo 42 dana u zatvoru, i to kao dio nagodbe. Čim je izašao, napustio je SAD.

Polanski je u međuvremenu izjavio da ne misli kako će biti izručen.

2010. godine švicarske vlasti su odbile njegovo izručenje SAD-u, no devet mjeseci prije te odluke bio je u kućnom pritvoru u Zurichu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara