Slavimo Dan grada: Sviđa li vam se više novi ili stari Zagreb?

Slavimo Dan grada: Sviđa li vam se više novi ili stari Zagreb?

Screenshot: YouTube

GRADU Zagrebu danas je rođendan. Dan grada obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.

Povodom proslave Dana grada podsjećamo vas na fotografije koje spajaju Zagreb nekad i sad, a koje je napravio YouTuber Ognjen Ivanović, Inspiraciju je pronašao u radu stranih fotografa koji su kombinirali filmske lokacije sa stvarnim eksterijerima pa je odlučio započeti svoj foto-projekt "Nekad i sad". Rezultat možete pogledati u galeriji, a više o projektu pročitati ovdje.

Iako su na užem zagrebačkom području i ranije postajala naselja, pisani dokazi o postanku Zagreba povijesno su vezani za osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine. Drugi važni događaj u gradskoj povijesti zbio se 1242., kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom.

Dotadašnja naselja Gradec i Kaptol povezuju se 1850. godine, zajedno s okolnim, njima podvrgnutim naseljima. Time nastaje jedinstveno naselje i stvaraju se uvjeti za razvoj modernog srednjoeuropskog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad se počinje širiti prema lijevoj obali Save, da bi se '60-godina prošlog stoljeća proširio i na suprotnu obalu.  Od 1993. do 2000. Dan grada slavio se 16. studenog, a posljednjih 15 godina zadnjeg dana u svibnju.

"Ponosni na svoj grad, na njegovu povijest, tradiciju, sklad i ljepotu, na ovaj dan zahvaljujemo generacijama naših sugrađana koji su ga gradili, čuvali i iznad svega voljeli. Onima koji danas svojim radom dokazuju zagrebačku izvrsnost u znanosti, umjetnosti, kulturi, gospodarstvu, sportu i svim drugim područjima, tradicionalno se zahvaljujemo Nagradom grada, najvišim gradskim priznanjem, sadržaj je čestitke koju je Zagrepčanima ove godine poslao gradonačelnik Milan Bandić.

Proslava Dana grada Zagreba održava se na nekoliko lokacija u gradu. Zagrepčani i gosti tako mogu razgledati grad tijekom nekoliko tura, od kojih posljednja, večernja, počinje u 21 sat. U Tkalčićevoj ulici navečer će zasvirati tamburaši.

U kuli Lotrščak u 19 i 21 sat održat će se dvije izvedbe "Hoerspiela", scensko-eterske izvedbe koja vraća gledatelje i slušatelje u prošlost rekonstrukcijom radio-dramskih materijala. Danas je i posljednji dan 50. međunarodne vrtne izložbe FloraArt, koja se održava na Gornjem gradu i na Bundeku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara