Sova terorizira stanovnike nizozemskog grada

Sova terorizira stanovnike nizozemskog grada

Foto: Hina

STANOVNICIMA Purmerenda, gradića na sjeveru Nizozemske, savjetovano je da noću na ulicu izlaze s kišobranima kako bi se obranili od napada sove ušare, piše BBC.

Deseci stanovnika pretrpjeli su lakše ozlijede u posljednja tri tjedna od oštrih kandža te napasne noćne ptice.

Posljednji napad dogodio se u četvrtak kada se sova namjerila na dva džogera. Jedan od njih završio je u bolnici gdje su mu liječnici zašili ozljedu s pet šavova, prenosi britanski javni servis.

Plijen europskih sova ušara obično su ptice i manji sisavci.

Jedno od mjesta napada bio je dom za starije i nemoćne osobe. Glasnogovornica doma Liselotte de Bruijn rekla je da su štićenici i zaposleni pretrpjeli najmanje 15 napada ptice koja je i dalje na slobodi.

"Tijekom dana nema nikakvih problema, ali noću izlazimo naoružani kišobranima i kapama, bilo čime što nas može zaštititi od nje", dodala je.

U nizozemskoj zakladi za zaštitu sova kažu da bi razlog neobičnog ponašanja životinje moglo biti to što je odrasla u zatočeništvu pa ljude povezuje s hranom ili povišena razina hormona jer je počela sezona parenja.

Gradsko vijeće Purmerenda pozvalo je građane da ne pokušavaju uloviti sovu. "Napadi bi mogli potrajati još neko vrijeme. U međuvremenu pozivamo stanovnike da se drže podalje od nje", stoji u priopćenju.

Europska sova ušara jedna je od najvećih među pticama ove vrste, s rasponom krila od 1,8 metara i težinom do tri kilograma.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara