SpaceX ponio u duboki svemir satelit koji je krenuo na put od 110 dana

SpaceX ponio u duboki svemir satelit koji je krenuo na put od 110 dana

Screenshot: YouTube

RAKETA tvrtke SpaceX ponijela je u srijedu američki satelit u duboki svemir gdje će motriti Sunčeve oluje i snimati Zemlju s udaljenosti od 1,6 milijuna kilometara.

Osvijetljena zalazećim Suncem, raketa Falcon 9 visoka poput 22-katnice odvojila se s lansirne rampe svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi.

Lansiranje je bilo odgođeno u nedjelju zbog problema s radarom, a u utorak zbog jakog vjetra.

Raketa nosi NASA-in klimatski opservatorij DSCOVR, vrijedan 340 milijuna dolara. On će zamijeniti 17 godina stari satelit koji prati potencijalno opasne Sunčeve oluje koje mogu omesti signale za GPS, blokirati radio komunikacije i utjecati na električne sustave na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satelitu će trebati 110 dana da dosegne operativnu orbitu oko Sunca, na udaljenosti od gotovo 1,6 milijuna kilometara od Zemlje gdje će služiti kao plutajuća bova sposobna sat vremena unaprijed uočiti prijeteću Sunčevu aktivnost.

Originalna misija satelita, koju je zagovarao bivši američki potpredsjednik Al Gore, trebala je biti kontinuirani pogled na Zemlju koji bi se prenosio na internetu radi podizanja ekološke svijesti, poput legendarne snimke Zemlje "Blue Marble" koju je sedamdesetih godina snimio Apollo 17.

Satelit opremljen senzorima za motrenje vulkana, praćenje suša, poplava i požara, fotografirat će Zemlju svaka dva sata i snimke slati na globalnu mrežu, čime će se bar djelomično ostvariti Goreov san.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara