Sretan rođendan, bikini! Prisjetite se kojim je ljepoticama "badić manji od najmanjeg na svijetu" fantastično stajao

Sretan rođendan, bikini! Prisjetite se kojim je ljepoticama "badić manji od najmanjeg na svijetu" fantastično stajao

Foto: Facebook, Twitter, Instagram, GQ, Sports Illustrated, Wikipedia

PRIJE točno 67 godina, 5. srpnja 1946., svijetu je francuski dizajner Louis Reard predstavio revolucionarni novi komad odjeće za plažu - bikini.

Prva ga je na Piscineu Molitoru, popularnom pariškom bazenu, prošetala ljepotica i striptizeta Micheline Bernardini, a ime mu je inspirirano tadašnjim aktualnim vijestima o američkim nuklearnim testiranjima koja su se odvijala na atolu Bikini u Tihom oceanu.

Gotovo je istog trena postao pravi hit, pogotovo među muškarcima, i Reard je primio barem 50.000 pisama podrške za svoj proizvod. Uskoro su "odvažne" žene bile prava senzacija na plažama na Mediteranu, a iako su ovaj komad odjeće koji više otkriva nego što skriva pokušali zabraniti u Italiji i Španjolskoj, on se toliko brzo proširio da je zabrana nakon kratkog vremena uklonjena. Reardova je definicija ovog odjevnog predmeta bila: "To je bikini samo ako se može progurati kroz vjenčani prsten".

Europljanke su dvodijelne kupaće kostime počele nositi još '30-ih godina prošlog stoljeća i oni su se sastojali od kratkih hlačica i topa sa žicom, ali pritom je bilo otkriveno jako malo trbuha te je pupak bio pokriven. U SAD-u takvi su se modeli pojavili tek za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad se zbog nedostatka materijala smanjilo pokriveno područje na tijelu.

Nakon toga, 1946. godine, zapadni Europljani sretno su pozdravili prvo ljeto bez rata, a francuski su dizajneri osmislili modu koja je išla rukom pod ruku uz takvo oslobodilačko raspoloženje, piše History.com. Dvojica dizajnera, Jacques Heim i Louis Reard, napravila su prototip novog badića, a Heim je svoj nazvao "atom" i promovirao ga kao "najmanji kupaći kostim na svijetu", dok je Reardov, koji se sastojao samo od trokutića povezanih trakom, bio daleko manji. On je svoj promovirao kao "kupaći kostim manji od najmanjeg kupaćeg kostima na svijetu" te ga nazvao onako kako ga zovemo i danas.U SAD-u bikini je postao popularan tek '60-ih, a slavu mu je zapečatila pjesma Briana Hylanda "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini" i kalifornijska surferska kultura koju su promovirali bendovi poput Beach Boysa.

Tijekom godina postao je jedan od najpopularnijih izbora za plažu žena diljem svijeta, a u galeriji se prisjetite kako izgleda na slavnim ljepoticama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara