Što sve zamjera Peteru Jacksonu? Viggo Mortensen snimanje "Gospodara prstenova" nazvao kaosom

Što sve zamjera Peteru Jacksonu? Viggo Mortensen snimanje "Gospodara prstenova" nazvao kaosom

Foto: JLP

VIGGO MORTENSEN priznaje da mu je uloga Aragorna u trilogiji "Gospodar prstenova" promijenila život.

Na set je došao dan prije početka kao zamjena za glumca Stuarta Townsenda, koji je bio prvi izbor Petera Jacksona, ali naposljetku je dobio otkaz jer je redatelj bio nezadovoljan s njim. 14 godina nakon početka snimanja Mortensen se u intervjuu za Telegraph s distancom prisjetio snimanja i rekao kako je čitav proces bio potpuni kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svatko tko kaže da je znao da će trilogija biti uspješna... mislim da ne govori istinu. Do prikazivanja 20-minutnog isječka u Cannesu, u svibnju 2001. godina, nitko nije imao nagovještaj uspjeha. Imali su puno problema i Peter je potrošio puno novaca. Službeno, on bio mogao reći da je završio u prosincu 2000., snimio je sva tri filma, ali u stvarnosti su drugi i treći bili totalni nered. Sve je bilo jako traljavo, nije uopće bilo završeno. Trebalo je puno naknadnih snimanja, što smo i radili, godinu za godinom. Da prvi film nije postigao ogroman uspjeh, Jackson nikada ne bi dobio dodatni novac, a drugi i treći film odmah bi završili na DVD-u", rekao je Mortensen.

"Sve je bilo zbunjujuće, išli smo nevjerojatno brzinom, bilo je toliko mnogo ekipa koje su snimale, sve je bilo ludo. Prvi scenarij bio je bolje organiziran. Peter je uvijek bio geek po pitanju tehnologije i kada je dobio sredstva, i kada je tehnologija doživjela uzlet, nije se više osvrtao natrag. U prvom filmu imamo Rivendell i Mordor, ali u svemu tome postojala je neka organska kvaliteta, glumci su glumili jedni s drugima. U drugom filmu krenulo je na gore, a u trećem je sve bilo puno specijalnih efekata. Bilo je to grandiozno, ali sve ono suptilno u prvom filmu postupno se izgubilo u drugom i trećem", požalio se "Aragorn".

"Izgleda da je Peter postao kao Ridley Scott, čovjek-industrija, sa svim tim ljudima koji ovise o njemu. Ali mislim da možeš napraviti izbor. Kada sam radio s Ridleyjem pitao sam ga zašto više ne radi filmove poput svog prvijenca 'The Duellists'. Za Petera sam bio siguran da će napraviti još jedan intimni film poput 'Heavenly Creatures', ali onda je napravio 'King Konga'. Nakon toga napravio je 'The Lonely Bones' i mislio sam da će to biti manji film, ali za njega je dobio budžet od 90 milijuna dolara, a to je trebao biti film od 15 milijuna dolara. Duh specijalnih efekata izašao je iz boce i dočepao ga se. Ali mislim da je on sretan", zaključio je Mortensen.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara