Uspjeh mladog Slavonca: Petar Antolović najbolji je europski matematičar

Foto: Facebook

UČENIK trećeg razreda požeške Tehničke škole Petar Antolović trijumfirao je na nedavnoj Međunarodnoj matematičkoj konferenciji koju je sredinom travnja u švedskom Gothenburgu organiziralo Ciparsko matematičko društvo, i to za učenike u dobi od 12 do 18 godina.

Glas Slavonije donosi kako je mladi Požežanin osvojio prvo mjesto u konkurenciji od 30 odabranih natjecatelja. Matematičku konferenciju pohodilo je više od 400 učenika sa svojim mentorima iz petnaestak europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petar je nastupio u dvije kategorije natjecanja. U prvoj kategoriji učenici su trebali izraditi dizajn plakata povezan s nekom matematičkom temom. Kako se Petar u slobodno vrijeme bavi i nogometom u požeškom NK-u Slavonija, tematski je na plakatu spojio matematiku i nogomet. Druga i znatno zahtjevnija kategorija natjecanja bila je prezentacija matematičke teme u trajanju od tri minute. Peteročlani ocjenjivački sud za tu je kategoriju izdvojio 30 kandidata, nakon čega je ponovnim odabirom izdvojeno deset najboljih. U kategoriji prezentacije uživo odabrane teme iz matematike drugu i treću nagradu osvojili su kandidati iz Bugarske i Kazahstana, dok je Petar bio prvi s temom Sempliranje i Chemov teorem", rekla je profesorica matematike Marija Bošnjak.

Kao aktivni nogometaš Petar je pojasnio vezu matematike i nogometa koju je nastojao prikazati u jednoj od kategorija natjecanja – izradi plakata.

"Osobno sam inzistirao da upravo to bude tema mog plakata. Objasnio sam neke najjednostavnije primjere matematičkih i fizikalnih zakona koji vrijede i tijekom igre. Primjerice, ako imamo položaj igrača u trokutu, možemo izračunati vrijeme za koje će neki igrač prestići loptu. Za izračun možemo primijeniti kosinusov poučak ili teoriju parabole koja se primjenjuje i pri izvođenju slobodnog udarca", rekao je Petar na kojeg su ponosni ravnatelj i cijela škola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara