Uznemirujuće otkriće: Muškarce privlače žene koje im sliče

Foto: Shutterstock, medicalxpress.com

TIM francuskih znanstvenika nedavno je u jednom istraživanju došao do vrlo neobičnih rezultata. Naime, istraživači iz Instituta za evolucijske znanosti iz Motpelliera (ISEM) zaključili su kako muškarce privlače žene koje su im slične, bez obzira je li riječ o boji očiju i kose ili o jamicama na obrazima i crtama lica, prenosi Jezebel.

Iako postoji velik broj radova koji su nastojali utvrditi koje osobine žena najviše privlače muškarce, za razliku od njih, francuski su znanstvenici usmjerili pozornost na značajke koje nemaju nikakve posebne prednosti u pogledu genske selekcije, kao što su boja očiju, debljina usnica i obrva.

U istraživanju su se bavili dvjema evolutivnim hipotezama: homogamijom po kojoj se slične osobe više međusobno privlače i tzv. "nesigurnošću očinstva" po kojoj muškarce kod žena privlače recesivne osobine. Znanstvenici iz ISEM-a prvo su tražili od stotinjak muškaraca da izaberu fotografije ženskih lica koja smatraju privlačnima. Rezultati su pokazali da muškarci najčešće biraju lica s kojima imaju nekih sličnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatim su analizirali fotografije stvarnih bračnih parova koji imaju najmanje jedno dijete, kako bi utvrdili utječu li te genetske sklonosti na izbor partnera. Rezultati su i u ovom slučaju pokazali da su bračni partneri sličniji po izgledu lica nego muškarac i žena koji su slučajno izabrani među populacijom.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara