Važna inicijativa BiH: Moramo zaštititi ćevape

Foto: Facebook

ĆEVAPI su jedno od najdražih jela stanovnicima diljem Balkana, a njima se posebno ponosi BiH.

Možemo unedogled raspravljati o tome čiji su ćevapi najbolji, ali sigurno je kako su među najfinijima upravo oni iz BiH, a posebno sarajevski.

Ćevapi još uvijek nisu zaštićeni kao poseban proizvod ili brend, piše Klix.ba.

Jovan Šarac iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kaže kako su postojale inicijative, ali nikada nije formalno podnesen zahtjev za zaštitu.

Kaže kako su ćevapi zaštitni znak ovih prostora.

"Imajući u vidu da se radi o tradicionalnim proizvodima u smislu pravne zaštite, ćevapi mogu biti zaštićeni kao geografske oznake, kao kolektivni žig ili kao žig garancije. Normalno je da se pokrenu inicijative o zaštiti ćevapa kao brenda, jer oni postoje stotinama godina na ovim prostorima. Kao što sam kazao ranije, iako je bilo nekih inicijativa, ćevapi kao tradicionalni proizvod još uvijek nemaju zaštitu", rekao je Šarac.

"Može mu se dati geografska odrednica, naprimjer sarajevski ćevap. Ćevapi se proizvode na Balkanu i oni svuda imaju neke svoje specifičnosti, i kao takvi se mogu i zaštititi. Najbitnije je odrediti tu geografsku odrednicu da se ćevapi proizvode na određenom prostoru prema tradicionalnoj tehnologiji i tu više onda ne postoji opasnost da netko drugi dobije zaštitu", objasnio je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara