Virtualni Juraj Dalmatinac iz Šibenika proglašen najboljom svjetskom inovacijom u turizmu!

Foto: Press

PROJEKT 3D AR Virtualni Portal hrvatskih tvrtki Momentum Studija i DSP Studija dobitnik je najprestižnije svjetske nagrade u turizmu Ulysses (Uliks) za 2013. godinu u kategoriji Tehnološkog razvoja i inovacija, koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO).Nagrade su dodijeljene ove srijede u sjedištu UNWTO-a u Madridu, a osim spomenutog hrvatskog projekta, ove godine su za to ugledno priznanje u najzahtjevnijoj kategoriji bili nominirani i projekti iz Južne Koreje i Italije.

Nagradu je u Madridu primio idejni tvorac, Zagrepčanin Nenad Obrenović iz DSP Studija.Podsjetimo, ovaj hrvatski projekt predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije proširene stvarnosti (AR) u turizmu, a realiziran je u Šibeniku na tri lokacije: Meštrovićev spomenik Juraju Dalmatincu, katedrala Sv. Jakova i UNESCO-va spomen ploča kulturne baštine.

Riječ je proizvodu koji bismo mogli usporediti s Google naočalama. Naravno, s primjenom u turizmu.

Instalacijom AR (Augmented Reality) aplikacije na mobilni telefon ili tablet, korisniku se pruža mogućnost da usmjeravanjem kamere telefona/tableta prema AR lokaciji na zaslonu uređaja dobije prikaz virtualnog 3D modela Juraja Dalmatinca. Model se pri tome obraća korisniku i iznosi podatke o povijesti gradnje šibenske katedrale, graditelju Juraju Dalmatincu te UNESCO-vom uvrštenju katedrale u popis svjetske kulturne baštine.

Kreativni dio tima čine Kristijan Mršić i Boris Hergešić iz Momentum Studija, koji su dizajnirali 3D modele, te Nenad Obrenović iz DSP Studija, koji je osmislio scenarij digitalnog sadržaja.

Projekt virtualnog Jurja Dalmatinca, izrađen u 3D tehnici, je, moglo bi se reći, trodimenzionalni vremeplov, prvi takav u Hrvatskoj i Europi. To je vodič koji edukativno i zabavno, kroz jednostavnu instalaciju na mobilnom telefonu ili tabletu, a turistima osim informacija o šibenskoj katedrali nudi i mogućnost fotografiranja s virtualnim graditeljem katedrale te kratku povijest o gradnji najljepšeg spomenika u Šibeniku. Priču je, zasad, moguće čuti na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku.


AR demonstracija 3D virtualni model MIPRO Opatija 2013 from AR factory on Vimeo.

Aplikacija će, prema stavkama iz idejnog rješenja, uskoro imati virtualna 3D rješenja kojima će biti ispričana kompletna povijest Šibenika i tvrđave Barone, s naglaskom na Kandijski rat, te će omogućavati pogled na Šibenik kakav je bio u 17. stoljeću.

Ovaj uspjeh veliki je doprinos pozicioniranju Hrvatske na svjetskoj turističkoj karti te iskorak u smjeru ponude kakvu današnji turisti očekuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara