"Vitez tame: Povratak", "Zero Dark Thirty" i "Momci s Madisona": Ovo su najbolji filmovi i serije 2012.

"Vitez tame: Povratak", "Zero Dark Thirty" i "Momci s Madisona": Ovo su najbolji filmovi i serije 2012.

Foto: thedarkknightrises.com

OVIH je dana Američki filmski institut (AFI) proglasio deset najboljih filmova i serija godine.

Ove nagrade dodjeljuju se najistaknutijim dostignućima filmske i televizijske industrije u protekloj godini koja su ponajviše pridonijela razvoju bogatog američkog filmskog kulturnog naslijeđa i promicanju filmske umjetnosti općenito, te su trajno obilježila američko društvo. Bira ih 13-člani žiri sastavljen od istaknutih umjetnika, akademika, kritičara i članova AFI-ja.

Među ovogodišnjem nagrađenimk filmovima su završni nastavak trilogije o Batmanu Christophera Nolana "Vitez tame: Povratak", te drama "Zvijeri južnih divljina" Benha Zeitlina.Na popisu se još nalaze i favoriti u utrci za nagradu Oscar "Lincoln" Stevena Spielberga, "Argo" Bena Afflecka, "Jadnici" Toma Hoopera, "Zero Dark Thirty" Kathryn Bigelow i "U dobru i u zlu" Davida Russella.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među odabranima su i "Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca" Wesa Andersona, "Pijev život" Anga Leeja, te "Odbjegli Django" Quentina Tarantina.

U kategoriji televizijske produkcije među ponajboljim ostvarenjima 2012. po peti se put našla AMC-jeva serija "Momci s Madisona", dok su "Moderna obitelj" (ABC) i "Na putu prema dolje" (AMC) nagrađene već četvrti put.

Nove serije na popisu su "Djevojke" (HBO) i "Američka horor priča" (FX), dok su "Louie" (FX), "Živi mrtvaci" (AMC) i "Domovina" (AMC) odabrani po drugi put. "Promjena igre" i "Igra prijestolja" (obje HBO), također su uvrštene.

"Nagrade su posvećene američkim filmašima kao suradnicima, stoji u priopćenju predsjednika i izvršnog direktora Američkog filmskog instituta Boba Gazzalea. Čast nam je spojiti ih sve na jednome zajedničkom mjestu, kako bismo im izvan svake konkurencije priznali darove koje su poklonili svijetu u 2012.godine", naglašava se na stranicama AFI-ja. Nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti u Los Angelesu 11. siječnja 2013.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara