Zahvaljujući softveru prvi puta u 15 godina supruzi uspio reći "volim te"

Zahvaljujući softveru prvi puta u 15 godina supruzi uspio reći "volim te"

Foto: YouTube

DON MOIR bio je potpuno zdrav i normalan čovjek. 1989. godine vjenčao se sa suprugom Lorraine s kojom ima troje djece, no šest godina nakon vjenčanja život mu se u potpunosti promijenio.

Dijagnosticiran mu je ALS, što je skraćenica za amiotrofičnu laterarnu sklerozu, poznatu i pod nazivom Lou Gehrigova bolest. Radi se o opakoj i neizlječivoj bolesti zbog koje oboljela osoba u kratkom periodu gubi gotovo sve motoričke i neurološke funkcije. Don od 1999. godine više nije mogao ni govoriti.

Kako bi komunicirao sa suprugom i djecom, koristio je list papira s abecedom podijeljenom u kvadrante, te je na taj način u agoniji svoje bolesti slagao slovo po slovo i riječ po riječ. To je činio u periodu od gotovo deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donova je supruga jednoga dana kontaktirala tvrtku Not Impossible za koju je na radiju čula kako se bave digitalnim rješenjima koje mogu pomoći osobama s invaliditetom, te se ponadala da bi mogli pomoći i njenom suprugu.

Tvrtka se uhvatila posla te je za ovaj pothvat upotrijebila HP-ovo prijenosno računalo x360 i softver "SpeakYourMindFoundation" kako bi kreirali jednostavno sučelje koje replicira Donov list papira putem kojeg je dosad komunicirao. Kreacija je postigla uspjeh i Don je nakon 15 godina supruzi konačno uspio reći "Volim te, Lorraine".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara