Zanimljivo otkriće: Istraživači pronašli asteroid s prstenom

Foto: Shutterstock

BRAZILSKI istraživači otkrili su prstene oko asteroida Chariklo. To je u magazinu Nature objavio European Southern Observatory.

Chariklo je najveći asteroid koji kruži oko sunca pod imenom Centaurs, koje se nalazi između Saturna i Urana, piše Wral.

Prsteni nisu neobični u solarnom sustavu. Imaju ih Jupiter, Uran, Neptun i Saturn. Ovo otkriće ipak je posebno jer se radi o dosad najmanjem nebeskom tijelu s prstenom ikad pronađenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chariklo je širok samo 257 kilometara. "Nismo tražili prsten jer nismo mislili da ga mala tijela poput Charikla imaju. Zato je otkriće i nevjerojatna količina detalja koje smo našli u sustavu došla kao potpuno iznenađenje", rekao je Felipe Braga-Ribas.

Istraživači su promatrali Chariklo tijekom okultacije u lipnju prošle godine koja je bila vidljiva samo iz Južne Amerike. Prstenove su nazvali Oiapoque i Chui prema rijekama u Brazilu.

Vjeruju kako su oni možda ostatak svemirskog sudara u prošlosti. "Vjerujemo kako Chariklo ima barem jedan mali mjesec koji još moramo otkriti", dodao je Ribas. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara