Završio FMFS: Veliku "Udicu" osvojio film "Kairo 678"

Završio FMFS: Veliku "Udicu" osvojio film "Kairo 678"

Foto: Press

EGIPATSKI redatelj Mohamed Diab osvojio je veliku "Udicu" za svoj dugometražni film "Kairo 678" na sinoćnjem zatvaranju petog Festivala mediteranskog filma Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je jedan od rijetkih filmova koji nas je zaokupio od početka pa do samog kraja, posebno kroz različite preokrete, igrajući se kronologijom događaja, pričajući priču iz različitih kutova, nikad dosadno. Priča je to o tri žene s potpuno različitim životima, priča o ženama u Egiptu općenito koje se svaki dan susreću s nasiljem, nemoćne da se izraze ili nešto promijene. Filmovi imaju moć promicanja svijesti o ovakvim društvenim dilemama i to čine na takav topao i osjećajan način da ih se treba cijeniti i promovirati. Nadamo se da će ova nagrada podržati ovaj, za Egipat radikalan i važan film. Zanimljivo je da nismo ništa znali o filmu kad smo ga gledali, bili smo uvjereni da je redatelj žena. Nije bila. Hvala Mohamed Diab što podržavate žene u svojoj zemlji na tako suptilan način", rekao je njemački producent Klaus Maeck, koji je uz hrvatsku nacionalnu dramsku prvakinju Zoju Odak i povjesničara umjetnosti Daniela Rafaelića bio u žiriju za dugometražni program FMFS-a.

Nagrade osvojili i turski, libanonski i hrvatski redatelji

Posebno priznanje dodijeljeno je pak filmu "A gdje sada?" libanonske redateljice Nadine Labaki, a u međunarodnom kratkom programu "Udicu" je dobio Metin Akdemir iz Turske za film "I’ve Come and I’m Gone". U "Ješkama", programu kratkometražnog hrvatskog filma, nagrada je otišla u ruke Igora Šeregija za "Životinjsko carstvo". Posebno priznanje dobili su i Zdenko Bašić i Manuel Šumberac za film "Vesla".

Peti Festival mediteranskog filma Split trajao je od 02. do o9. lipnja, održavao se na lokacijama ljetnog kina Bačvice i kinoteke Zlatna vrata, prikazano je 50 filmova u nekoliko programa, a večernje projekcije gotovo su redovito bile rasprodane.

Festival kreće na turneju

Iako je FMFS završio svoje ovogodišnje izdanje u Splitu, već je krenuo na turneju. Ovog vikenda u zagrebačkom kinu Europa prikazuju se četiri rasprodana filma iz Splita, a potom će tijekom čitavog ljeta gostovati po ljetnim kinima diljem Dalmacije, kako bi se što više ljudi "zakačilo" na dobar mediteranski film.

FMFS kraj! from FMFS on Vimeo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara