Bajaga Mali Knindža

Bajaga Mali Knindža
Foto: Index/Instagram

MOŽDA je tako u cijelom svijetu i možda malo pretjerujemo kad na sve ove zabrane koncerata reagiramo s onim izlizanim "eto, tako ti je to u našoj vukojebini", ali teško se oteti dojmu da prokleto uživamo zabranjivati koncerte. 

Može li Thompson? Neće nikada. A Hladno pivo? Ni oni. A cajke? Ma kakvi! A Balašević? Ne dolazi u obzir. Dubioza kolektiv? Bolje ne, ima ona fotka s tri prsta. Lepa Brena? Jok! Nives Celzijus u Lisinskom? Ni u ludilu. Štoviše, toliko uživamo u zabranama koncerata da koncert ne mora biti ni u planu da biste ga zabranili i postali junak jednog od zapjenjenih tabora. 

Nećete u Čavoglave, niste to ni htjeli

Ivan Jakovčić je tako nedavno skupio tisuće lajkova zato što je rekao jedno odlučno "ne" koncertu koji se ni ne održava.

"Thompson nikada neće u Arenu", ispalio je Jakovčić, a narod je odahnuo jer je koncert koji se ne održava, hvala Bogu, zabranjen. 

Netko je Jakovčića najnormalnije pitao što misli o nastupu u Glini, a on je ponovno odlučio kapitalizirati svoj najveći "hit" karijere i skupiti političke bodove. 

Istom se logikom vjerojatno vode i branitelji koji su uspješno zabranili koncert koji je možda bio u planu, a možda i ne. U ovom trenutku nitko više nije siguran što se uopće događa. Koncert na Danima piva u Karlovcu je najavljen, branitelji su "izvršili pritisak", ne postoji pisani trag tog pritiska, njegov menadžer tvrdi da taj koncert nije ni dogovoren, na Bajaginoj stranici stoji da se koncert održava, liberali pizde na branitelje, desničari branitelje podržavaju, branitelji jedva da su se i oglasili, srpski mediji pišu da su "Hrvati zabranili Bajagu" i tako u krug. 

Facebook nas je upropastio

Zabrane koncerata su "in", u to nema sumnje, ali neki minimum kriterija mora postojati. 

Petar Banić, predsjednik Koordinacije svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji, ustvrdio je samo da je "bilo negodovanja" i da ne želi da Bajaga pjeva svoje "četničke pjesme na javnom prostoru". Preciznije, u redu je ako ih pjeva u zatvorenom prostoru, ali javni prostor je drugi par rukavica. 

Dakle, nisu se stvarno ni usprcali zbog tog nastupa nego samo nešto gunđaju i nastup se automatski odgađa. 

Problem prihvaćanja ovakvih budalaština je to što se "branitelji" (a to se u ovom kontekstu odnosi na sve one koji bi branili koncerte) više ni ne trude. Facebook nas je sve upropastio i uvjerio da je dovoljno kenjati nešto u svoja četiri zida da bi to postalo stvarnost. 

Nema žara. Ne postoje argumenti ni vidljivi angažman. Ne postoji čak ni dovoljno jaka želja da četničke pjesme zabrane u potpunosti već samo na određenim mjestima. Nema prosvjeda. Nema transparenata. Nema ni eventa na Facebooku. Postoji gotovo nevidljivo negodovanje udruge za koju do jučer niste ni čuli i Bajaga istog trena postaje Bajaga Mali Knindža. 

Buja, Baja - buf

Velimir Bujanec provalio je nešto na Fejsu o Hladnom pivu i cijela Hrvatska je dva ili tri dana raspravljala o tome jesu li dovoljno domoljubni za proslavu Oluje. Realno, koga briga što je neki lik nadrobio na Fejsu? Vodi emisiju, a ne program proslave. Hladno pivo ne bi trebalo nastupati u Splitu zato što on ima problema s pjesmom u kojoj Kekin tvrdi da nije ustaša? 

Na stranu to što je ideja izjednačavanja domoljublja i domovinskog rata s ustašlukom kompletno van pameti, činjenica da je gradonačelnik Splita uopće ulazio u iole ozbiljnu raspravu s autorom običnog Facebook statusa samo zato što je koristio čarobnu riječ "domoljublje", 1945 je puta luđa.  

Isto vrijedi i za branitelje. Organizatori su s njima raspravljali o programskom konceptu. Zašto? Radi li se o Danima piva i Danu branitelja Karlovačke županije? Lijepo je odati počast nekome tko je obranio grad, ali za to postoji mjesto i vrijeme. Nećete splitske branitelje pitati što misle o svakom DJ-u koji nastupa na Ultri. Armin van Buuren može, ali Afrojack - bolje ne. Čak i ako ste iz nekog neobjašnjivog razloga stvorili naviku odlaženja po braniteljsko mišljenje za svaki događaj u gradu, bilo bi dobro da tu i tamo ponudite i neki opravdan razlog.

I pozabavimo se na trenutak tim "problematičnim" Bajagom i njegovim grijesima. 

Mislim, dakle, jesi

Bajaga je, tvrde svi desni mediji, devedesetih u Kninu nastupio za četnike, a ovisno o izvoru, na toj velikosrpskoj terevenki, Momčilo je udarao po opsežnom repertoaru četničkih standarda. Bajaga je pak oduvijek tvrdio da na takve gluposti neće trošiti vrijeme jer, niti je četničke pjesme pjevao, niti je ikada izgovorio jednu jedinu riječ protiv Hrvata.

I da se razumijemo, cijela bi ova višegodišnja hajka imala smisla da postoji barem jedna zrnata VHS snimka koja bi potvrdila da se sporni nastup u Kninu zaista dogodio. Ne postoji niti video, niti fotografija, niti audio zapis pa čak ni jadna fotomontaža Bajage sa šubarom. Ništa. Nije ovo slučaj Bore Čorbe, Thompsona, Stjepana Mesića ili Aleksandra Vučića koje u svakom trenutku možete poklopiti starim dobrim videom s YouTubea. Postoji priča. Ta priča nije istinita, ali postoji. 

Štoviše, predsjednik zadarskog ogranka udruge Zavjet, Boris Mužanović, u vrijeme kada se podigla prašina oko Bajaginog zadarskog koncerta, čak je i priznao da su četničke pjesme pjevali Minđušari, a ne Bajaga. Stoga, ako već gurate tu priču, barem se pokušajte uskladiti.

I očekujete da će netko u ovom slučaju braniteljima reći: "Nema dokaza, nema zabrane." Ali ne, to se nije dogodilo. Odjednom je dovoljno misliti da se nešto dogodilo i to postaje dovoljno dobar razlog da se neki koncert zabrani. Danas sutra netko će provaliti da je Justin Bieber devedesetih pucao na Dubrovnik pa ćemo na duši imati tisuće ucviljenih tinejdžerica. 

Stvorili ste tradiciju zabranjivanja na temelju apsolutno ničeg. Ako niste uložili ni minimum truda da suvislo argumentirate zašto vam Bajagin koncert smeta ili predočili jedan jedini dokaz kojim biste utvrdili njegovo "četništvo", ne zaslužujete da vas bilo tko doživi ozbiljno, a kamoli da s vama preslaguje programski koncept. 

S druge strane, jebeš argumente i dokaze, bitno je očuvati dignitet Dana piva. Ne dao Bog da netko nagrdi svetu hrvatsku tradiciju lokanja razvodnjene pive iz plastičnih čaša uz zvuke zabavnjaka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara