BBC objavio top deset najboljih knjiga objavljenih ove godine

BBC objavio top deset najboljih knjiga objavljenih ove godine
Foto: Goodreads

BBC je objavio top listu najboljih knjiga objavljenih 2018. Od podrugljive vizije životnih ironija do uzbudljive misterije umjetničkog svijeta, novinarka Jane Ciabattari izabrala je deset hitova među kojima će svatko pronaći nešto za sebe. 

10. Cristina Rivera Garza, The Taiga Syndrome

The Taiga Syndrome meksičke autorice Rivere Garza je uzbudljiv spekulativni noir roman čiju radnju priča žena unajmljena kako bi pronašla nestalu ženu. Njenu pozornost privlači slučaj "ludog para iz Taige", a fascinira je takozvani Taiga sindrom zbog kojeg "stanovnici Taige počnu patiti od strašnih napadaja panike koji ih dovode do samoubojstva". Dok prati tragove misterioznog para kroz snijegom prekrivenu šumu, počnu se događati čudne i neočekivane stvari. Tijekom svoje potrage susreće divljeg dječaka, bijesnog vuka, seljane i drvosječe. 

9. Michael David Lukas, The Last Watchman of Old Cairo

Lukas u ovom romanu isprepleće tri narativa. U jednom gotovo tisuću godina prati generacije muslimanske obitelji koje čuvaju sinagogu Ben Ezra u Kairu. Počinje s Alijem, siročetom koji postaje prvi čuvar. U drugom prati dvije britanske udovice, sestre blizanke Agnes i Margaret koje 1897. idu u Cambridge kako bi vratile Ezrin svitak koji "sadrži magiju tako snažnu da se o njoj ne govori". Treći narativ prati Yusefa alRaqba, studenta na Berkeleyju, sina majke židovke i oca muslimana koji nakon očeve smrti odlazi u Kairo. Tijekom svoje potrage za magičnim svitkom skrivenim na tavanu sinagoge, Yusef otkriva svoju budućnost. 

8. Alyson Hagy, Scribe

Nakon što je zemlju razorio brutalni građanski rat, a ljude desetkovala epidemija, pratimo priču žene koja živi u zabačenom dijelu gorja Apalači u kući koju su sagradili robovi njena oca. Preživljava tako što ljudima piše pisma u zamjenu za duhan, drvo za potpalu i hranu. Na njenom je imanju ulogorena grupa migranata poznatih pod nazivom Nepozvani. Krhku ravnotežu narušava dolazak čovjeka koji od nje traži da mu napiše vrlo neobično pismo i pokreće lavinu nepredvidivih događaja. 

7. Maria Hummel, Still Lives

Misterija počinje kad se Kim France, provokativna feministica i umjetnica, ne pojavi na otvorenju svoje posljednje izložbe pod nazivom Still Lives, na kojoj su izloženi portreti žena žrtava ubojstava. Postavlja se pitanje je li njen nedolazak samo marketinški trik da privuče pozornost ili se radi o nečem puno zlokobnijem. 
Kroz priču nas vodi Maggie, zaposlenica galerije koju je bivši dečko, inače vlasnik galerije, nedavno ostavio zbog Kim Ford. Nakon umjetničinog nestanka, Maggie započinje vlastitu potragu. 

6. R. O. Kwon, The Incendiaries

Roman prati troje studenata koji se upoznaju na elitnom američkom sveučilištu: pijanisticu Phoebe, Willa koji se prebacio s religijski usmjerenog fakulteta i karizmatičnog Johna Leala, čija se prošlost veže za logore u Sjevernoj Koreji. John svoje nove prijatelje nastoji uvući u ekstremistički kult na čijem je čelu. 

5. Lauren Groff, Florida

Zbirka priča autorice hit romana Fates and Furies, nudi nam dvojaku sliku Floride: onu iz bajke i onu iz noćne more. Susrećemo dvije sestrice zatočene na pustom otoku, ženu koja se s dva sina skriva od pantere u bivšem lovačkom kampu, majku koja čeka muža i sinove koji su se bez nje uputili u olujnu noć...

4. A.M. Homes, Days of AweAutorica A. M. Homes u ovoj zbirci priča prikazuju svakodnevne životne ironije u SAD-u na humorističan i podrugljiv način. 

3. Ingrid Rojas Contreras, Fruit of the Drunken Tree

Inspiracija za ovaj roman je odrastanje u Bogoti devedesetih. Pratimo priču sedmogodišnje Chue i njene 13-godišnje dadilje Petrone. Dok Chula svjedoči atentatu na predsjedničkog kandidata Luisa Carlosa Galana koji se borio protiv narkokartela, Petrona oplakuje smrt svog 12-godišnje brata kojeg su ubili članovi kartela. Petrona je posvećena malenoj Chuli sve dok njen dečko ne odluči oteti Chulu i njenu sestricu, a ona mora izabrati kome će pomoći. 

2. Idra Novey, Those Who Knew

Radnja se događa na neimenovanom otoku na kojem je nedavno okončana diktatura. Samohrana majka Lena prisjeća se dana kad se kao aktivistica na fakultetu sukobila s Victorom, danas uspješnim mladim senatorom. Sumnja da je upravo on odgovoran za smrt Marije, mlade studentice koju je upoznao na jednom političkom okupljanju.

1. Elizabeth H. Winthrop, The Mercy Seat

Priča počinje u posljednjim satima jednog listopadskog dana 1943. 18-godišnji crnac Willie Jones točno u ponoć bit će pogubljen na električnoj stolici zbog silovanja bjelkinje, zločina za koji neki vjeruju da nije počinio. Radnju pratimo iz perspektive čak devet osoba, a kako se bliži trenutak pogubljenja, iz sata u sat postaje sve napetije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara