Bivši pušači ne debljaju se zbog leptina

ZNANSTVENICI još ne znaju točno zašto se osobe koje prestaju pušiti naglo debljaju, pogotovo u prvih nekoliko tjedana, ali najnovije istraživanje pokazuje da za to nije kriv leptin, protein povezan s kontrolom tjelesne težine.

Razina leptina nije povezana s time puši li osoba ili ne, pokazalo je istraživanje dr. Kennetha A. Perkinsa i Carolyn Fonte s medicinskog fakulteta sveučilišta Pittsburgh.

Oni su usporedili razinu leptina između skupina muških i ženskih pušača, nepušača i bivših pušača, te manje skupine pušača koji nisu pušili najmanje tri tjedna.

Rezultate istraživanja objavio je znanstveni časopis ´Nicotine and Tobacco Research´.

Leptin sudjeluje u regulaciji tjelesne težine dijetom i povećanim trošenjem energije, a neki istraživači misle da pušenje uzrokuje znatno povećanje razine leptina te da su zato pušači u prosjeku mršaviji od ostatka populacije i dobivaju na težini kad prestanu pušiti.

No, unatoč brojnim istraživanjima, nije dokazana povezanost leptina i pušenja.

´Koliko znamo, ovo je prvo istraživanje koje uspoređuje razinu leptina kod bivših pušača s razinom kod pušača i nepušača´, kazao je dr. Perkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On i Fonte su izmjerili razinu leptina 77 mladih i sredovječnih pušača, bivših pušača i nepušača. Osim toga, pratili su indeks tjelesne mase ispitanika te konzumaciju alkohola i kofeina, jer je svaki od tih faktora povezan s razinom leptina u tijelu.

Kad su objasnili utjecaj tjelesne mase, istraživači nisu pronašli veće razlike između pušača, nepušača i bivših pušača. Djelovanje kofeina i alkohola nije bilo znatno, osim u slučaju konzumacije alkohola kod žena kod kojih je veća konzumacija alkohola značila i nižu razinu leptina.

Kao što se moglo očekivati, i muškarci i žene koji nisu pušili tri tjedna, udebljali su se u prosjeku dva kilograma. Međutim, umjesto niže razine leptina, u toj su skupini ispitanika znanstvenici primijetili znatno povišenu razinu leptina među ženama i nepromijenjenu razinu leptina među muškarcima.

´Rezultati su suprotni očekivanjima, ako se pretpostavi da leptin uzrokuje porast tjelesne težine nakon prestanka pušenja´, kazao je Perkins.

Iako nisu dokazali povezanost pušenja i razine leptina, istraživači misle da pušenje utječe na druge nepoznate faktore, uključujući hormone koji reguliraju unos hrane i potrošnju energije i tako utječu na tjelesnu težinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara