BMW GINA: Striptiz na kotačima

NOVO iznenađenje iz BMW-a. Nakon reinkarnacije legendarnog M1 bavarski gigant predstavlja još jednu originalnu studiju, automobil presvučen tkaninom od umjetnih materijala.

Iako na prvu ne zvuči pretjerano napredno, pa čak ni zanimljivo, radi se o jednom od najvećih iznenađenja u posljednjih nekoliko sezona. Najkraće rečeno, GINA je automobilska zavodnica bez konkurencije, revolucionarna koliko i S faktor u fitnessu. Kombinacija seksipila i izuzetnih proporcija kod BMW-a koristi osnovu modela Z8 uz jednu bitnu razliku.

Na automobil je postavljen nosivi okvir s mrežom odgovornom za pomicanje karoserijskih dijelova. Zvuči komplicirano, gotovo izvan svake pameti, sve dok se ne uzme u obzir da je lim ovdje zamijenjen specijalnom tkaninom. Ona je postavljena na metalnu mrežu, koja se pak pokreće okvirom od metala i kompozota upravljanim elektrohidrauličkim putem.

Ovo je jedini automobil od kojeg se možete nadati da će vam s prvim sumrakom namignuti i iza vas ostaviti jasan svjetlosni trag, i to na mjestu gdje je nekad bila samo obična tkanina (link).

U najboljim manirima Kafke ovaj će automobil u nekoliko trenutaka promijeniti oblik, evoluirati od "običnog" kabrioleta u rasni roadster sa zadebljanim bokovima i izraženim spojlerom. On po potrebi otkriva srce (link), moćni pogonski motor pohranjen sprijeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sasvim sigurno, ovaj automobil daje novo značenje pojmu individualizacije, jer vlasnik pritiskom na tipku doista može učiniti što ga je volja. Pritom ne mislimo samo na eksterijer, već i na kabinu koja je također spremna za radikalnu metamorfozu.


 
GINA Light Vision Model je dio projekta starog desetak godina, a glavni krivac za njegovo oživljavanje je Chris Bangle, po mnogima kontroverzni dizajner koji je izmijenio sliku BMW-a.

Isti projekt izrodio je iDrive sustav, ali i stvorio brojna druga rješenja od kojih mnoga još nisu doživjela komercijalizaciju.

Za sve koji se pitaju hoće li ovakvi automobili ikada postati stvarnost recimo kako su šanse ravne nuli. Bar kad je u pitanju BMW, kojem je ovaj model služio i služit će u budućnosti kao osnovno sredstvo za stvaranje novih ideja i rješenja za daljnje mogućnosti personalizacije automobila.

GINA ili dulje  "Geometry and Functions In 'N' Adaptions" definitivno spada u grupu ekscentričnih radova koji otvaraju novi pogled na automobil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara