Britanci obilježavaju deset godina bez Lady Di

Britanci obilježavaju deset godina bez Lady Di

NAJFOTOGRAFIRANIJA žena u povijesti, predmet neprekidnih analiza i spekulacija, ikona 20. stoljeća, a koja je udavši se za princa Charlesa, kako neki Britanci smatraju, "kupila svoju kartu za put u život bijede", legendarna princeza Diana, preminula je prije točno deset godina. Britanci danas obilježavaju svojih deset godina bez "najdraže princeze".

Smrt princeze Diane, koja je poginula u automobilskoj nesreći na današnji dan, 31. kolovoza 1997. godine, jedan je od onih događaja koji na svaku svoju godišnjicu u Britaniji izazivaju dane nacionalnog tugovanja.

Propala bajka s princom Charlesom

Dijanina priča započela je "britanskim vjenčanjem godine", 1981., kada je tada 32-godišnji princ od Walesa, Charles Philip Arthur George Windsor , 20-godišnjoj Lady Diani Spencer predao vjenčani prsten, što je samo u Britaniji tijekom izravnog televizijskog prijenosa vjenčanja gledalo 24 milijuna gledatelja. Isprva se sve činilo idilično, princeza, inače rođena 1. srpnja 1961. godine, princa Charlesa upoznala je preko starije sestre, koja je jedno vrijeme, kako neke informacije kažu, izlazila s njim. Prvu bračnu noć princ Charles i princeza Diana proveli su u dvorcu pokojnog lorda Mountbattena, u Broadlansu, odavši time počast kraljici Elizabethi i princu Philipu, koji su ondje također nakon vjenčanja proveli prvu bračnu noć.

O nevjeri princa Charlesa, za kojega se pisalo kako navodno nikada nije ni prekinuo vezu sa svojom prvom ljubavi Camillom Parker-Bowles, pisalo se jednako kao i o nevjeri princeze. Nakon medijskih napisa o Dianinoj aferi s instruktorom jahanja i vezi s ragbijaškom zvijezdom Willom Charlingom, te Charlesova javnog priznanja da još uvijek voli Camillu, princ Charles u prosincu 1995. godine od majke dobiva pismo u kojemu mu nalaže da se razvede od Diane. Svoj kraj Diana i Charles i službeno su doživjeli 29. studenog 1996. godine.

Poginula u zagrljaju nove ljubavi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana nakon razvoda, tada 36-godišnja princeza upoznaje 42-godišnjeg Dodija Al Fayeda, egipatskog milijunaša i sina vlasnika svjetski poznate robne kuće "Harrods", Mohammeda Al Fayeda, s kojim na posljetku i pogiba u automobilskoj nesreći. Naime, 31.kolovoza 1997. telefonska centrala glavne pariške protupožarne brigade primila je "kod 18", što je označavalo tešku prometnu nesreću. Nesreća se dogodila u tunelu Alma, uz rijeku Seinu, u samom centru Pariza. Spekuliralo se da su prometnu nesreću skrivili paparazzi koji su u to vrijeme nemilosrdno progonili par. U tunelu je nakon nesreće, naime, zatečen velik broj fotoreportera koji su snimali nesreću, ne ispustivši ni na jedan trenutak fotoaparate iz ruku kako bi pomogli unesrećenima.

U vozilu su pronađene četiri osobe, vozač Henry Pole koji je bio proglašen mrtvim na licu mjesta, na mjestu suvozača nalazio se Trevor Rees Johnes, tjelohranitelj, za koga se ustanovilo da je pretrpio teške ozljede glave i koji je prebačen u bolnicu i koji je jedini preživio nesreću. Na zadnjem sjedištu nalazili su se Emad (Dodi) Al Fayed, koji nije davao znakove života i onesviještena Lady Di. Al Fayeda su liječnici na licu mjesta pokušali reanimirati, no bez uspjeha. Diana je prebačena u bolnicu, a četiri sata po dolasku u bolnicu, konstatirana je njezina smrt. Od tada su objavljene brojne knjige koje spekuliraju o uzrocima njezine smrti. Otac Dodija Al Fayeda, Mohammed Al Fayed, i danas vodi bitke kako bi doznao što se točno dogodilo.

"Princeza naroda mrtva je deset godina. Sinovi su joj organizirali memorijalni koncert na stadionu Wembley, Tina Brown napisala je memoare koji su naizmjence eruptirajući i maliciozni, a Princ Charles oženio se svojom ljubavnicom. Oba njezina sina su vojni službenici. Do kraja godine William će biti ćelav", riječi su kojima se jedan od britanskih listova osvrnuo na desetu godišnjicu nikad prežaljene Princeze i ono što se tijekom tih deset godina dogodilo.

Njezina je pogibija izazvala bijes Britanaca prema kraljevskoj obitelji, koju su smatrali dijelom odgovornom zbog Dijanina uglavnom nesretnog života nakon razvoda od princa Charlesa. Kratko nakon razvoda Kraljica Elizabethi je Diani oduzela sve titule, što su mnogi Britanci smatrali zlobnim potezom. Čak je i sam princ Charles kazao kako će Dijani, nakon što postane kralj, vratiti sve titule. Kraljica je smatrala kako Diana, iako bivša princeza, kao bivši član njihove obitelji, zaslužuje tek privatan i tih sprovod. To je također bio jedan od rijetkih trenutaka kada se princ Charles suprotstavio majci i stao u obranu svoje bivše supruge i Diana je dobila pogreb kojega zaslužuje. Uz sve kraljevske počasti, sahranjena je na obiteljskom imanju Spencerovih, Althorpu, na Ovalnom jezeru, 6. rujna 1997. godine.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara