Brončana put ispod svjetiljki ili iz tube?

Prednosti i mane umjetnih načina postizanja preplanule puti

Mnoge djevojke sve se više odlučuju na potamnjivanje kože. Prije dvadesetak godina plaže su bile prepune djevojaka i mladića koji bi po cijeli dan iskorištavali ono što im sunce nudi, ne bi li imali tamniju put.

Zatim su otkriveni solariji i štetnost UV zraka pa su se te osobe s plaža preselile u studija za sunčanje. Zatim su otkriveni štetni utjecaji solarija i počele su se proizvoditi razne kreme, tablete i ostali preparati koji potamnjuju kožu. Takvih preparata je, doduše, bilo uvijek, ali ovih godina koriste se više nego inače. Ovaj put razlog preplanulosti nije taj da se osobe hvale kako su bile negdje na odmoru već zato da vizualno izgledaju mršavije. Tamnija put, kako je poznato, stvara sjene koje vizualno čine tijelo mršavijim.

Tubom do preplanulosti i  - dalmatiner uzorka

Losioni, kreme, ulja i voskovi za samotamnjenje kože djeluju relativno brzo, ovisno o proizvodu potamne kožu tek do blage preplanulosti pa sve do prave njegovane tamne puti. Upotreba je relativno jednostavna, ali za one koji još ne znaju kako je najbolje nanositi takve preparate - ponavljamo: obvezno je zaštititi ruke rukavicama, zatim se na cijelo tijelo nanosi sredstvo i dobro razmazuje.

Preporučuje se posvećivanje pojedinačnim dijelovima tijela i dobro razmazivanje losiona sve dok se isti ne upije. Takoder, treba paziti da se ne prelazi dva puta po istom području jer će ono jače potamniti od ostalih dijelova tijela. Koljena i laktove također treba premazati, ali zbog suhoće i osjetljivosti kože na tim djelovima najbolje je takav losion pomiješati s nekom hidratantnom kremom i tek tada nanijeti.

Nakon što je preparat nanesen na cijelo tijelo i nakon što je koža upila svu kremu, potrebno je skinuti rukavice i malu količinu nanijeti na dlanove, te nakon toga dlanove obrisati vlažnom maramicom. Potrebno je obratiti pozornost da se krema mora upiti, što znači da morate pričekati s oblačenjem jer bi u protivnom krema mogla završiti na vašoj odjeći.

Nakon što ste sve to učinili - može se lako dogoditi da se pogledate u ogledalo i shvatite da neobično ličite na - psa dalmatinera. To je rizik koji morate prihvatiti. S kremama za samotamnjenje je priča doslovno takva da "koliko novaca - toliko muzike", tako da iako u gotovo svakoj prodavaonici kozmetike možete naći takve proizvode već od 15 kuna, možda je bolje dva puta razmisliti i odvojiti više novaca. Alternativa? Ona uvijek postoji. Solariji su i dalje u igri.

Ispod lampice izlaze "pečene" žene?

Tko god je barem jednom u životu probao solarij svjestan je činjenice da ponekad takvi saloni mirišu poput lošeg fast-food restorana. Relativno brzo i pristupačno za samo nekoliko tretmana može se postići ravnomjeran preplanuo izgled. Međutim, istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj svaki osmi solarij neispravan. Također, trudnicama se ne preporučuje ovakav način tamnjenja, a za to postoji i opravdani razlog. Ono što je možda najuočljivije kod štetnosti solarija, je isušenost i starenje kože. Mnoge djevojke koje nekoliko godina koriste solarij, žale se na proširenost kože, suhu kožu i ono što ih najviše smeta - izuzetno stariji izgled kože.

Nije tajna da svjetlija put izgleda mlađe i da osobe sa svjetlijom puti imaju manje bora. Tako da solarij možda trenutno dobro djeluje na izgled, ali dugoročno ne. To opet sa sobom povlači i neke druge stvari - osobe koje koriste solarij u pravilu ranije počinju koristiti kreme za zatezanje bora i češće se podvrgavaju estetskim operacijama ne bi li zategnuli kožu i tako barem naizgled pomladili svoj izgled.

U svakom slučaju, za koji god se način tamnjenja kože odlučite, budite svjesni posljedica, zbrojite sve "za" i "protiv", te - ako ste se nepovratno odlučili za taman ten - dobro razmislite koja je od alternativa najpovoljnija za vaš tip kože.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara