Buick Riviera Concept

ZAPANJUJUĆI koncept imenom Buick Riviera predstavljen je ovih dana na salonu automobila u Shangaiu.

Koncept je zapravo produkt suradnje General motorsa i Shanghai Automotive Industry Corporation. Američko-kineski joint venture najavljuje vrlo zanimljivu suradnju.

Uz atraktivan izgled, svakako je najzanimljivije samo ime automobila. Buick Riviera predstavljala je ikonu američke pop kulture šezdesetih godina prošlog stoljeća (čak se i kod nas spominje). U 36-godišnjem razdoblju od 1963 prodana je u u više od milijun primjeraka.

Buickov netom izdani koncept i kultni auto šezdesetih dijele malo čega zajedničkog. Teški muscle car iz s V8 motorom naspram futurističkog kupea lakih materijala ojačanih naravno ugljičnim vlaknima.

Unutrašnjost je navodno inspirirana kineskim artefaktima i klasičnim Buick crtama no dojam je da se više radi o modernom kvaziavangardnom dizajnu. Uostalom slika govori tisuću riječi.

Pogled se zaustavlja na lambo vratima koja, barem dok su otvorena, potpuno dominiraju vanjskom siluetom. "Željeli smo kreirati automobil koji biste radije dotaknuli nego samo pogledali"  uvjerljiv je šef dizajna Shyr. Atraktivnu pojedinost predstavlja i projiciran naziv Buick koji se pojavljuje noću prilikom otvaranja vrata.

Trodimenzionalni brzinomjer navodno inspiriran davnim klasicima doima također prilično suvremeno, a dašak ekskluzivnosti daju mu i ekrani od tekućih kristala (LCD).

Unatoč pompoznoj najavi suradnje s Kinezima, kao i velikih riječi po pitanju vanjskog izgleda, ostali smo uskraćeni za konkretne tehničke podatke. Duljina od 4,7 m te širina od ponosnih 1,94 m tek su djelić onoga što bi svakog ljubitelja ovakve egzotike zanimalo.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara