C5 by Wire: Iz aviona u automobil

NAKON inovativnog C3 City Park, Citroen predstavlja još jedno demonstracijsko vozilo kojim nastoji predstaviti prednosti novih rješenja i tako olakšati svakodnevno korištenje automobila.

Tehnologija by-Wire korijene vuče iz zrakoplovne industrije, gdje se recept zamjene mehaničkih veza elektroničkima koristi već godinama. Citroen je tu ideju primijenio na modelu C5 gdje je sustav upravljanja koncentriran u jedan element- upravljač.

Kao što se vidi na fotografiji, obruč upravljača istovremeno objedinjava nekoliko funkcija, pa uz osnovnu regulaciju smjera, posjeduje one za kočenje i ubrzavanje. Posljedica je nedostatak nožnih komandi koje su na ovom automobilu suvišne.

Višenamjenski obruč upravljača francuski je proizvođač najavio na konceptima C-Crosser i C-Airdream, gdje je tehnologija by-Wire prvotno instalirana. Daljnjim razvojem sustav je postao sastavni dio serijskog automobila, a u ovom slučaju se radi o modelu C5 s benzinskim 3.0 V6 motorom od 152 kW/207 KS opremljenim automatskim mjenjačem.

Najveće prednosti primjena tehnologije by-Wire su brži odziv, te stvaranje potpuno nove dimenzije u arhitekturi unutrašnjosti. Nastavi li Citroen ovim tempom već bi kroz koju godinu mogli sjediti u automobilu čija će unutrašnjost biti puno sličnija avionskoj kabini nego klasičnom automobilu. Elementima kao što su klasičan volan, nožne papučice i ručica mjenjača dani su definitivno odbrojani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara