Carlsson CLK-RS: Drugo lice trokrake zvijezde

CARLSSON, službeni Mercedesov tuner i jedna od mlađih tvrtki u automobilskom svijetu, u svojoj ponudi ima proizvod za sve one kojima AMG izvedbe ne nude dovoljno.

Jedan od takvih proizvoda je i CLK-RS, automobil nastao na osnovi top izvedbe Mercedesovog kabrioleta, beskompromisnog CLK55 AMG. Nakon obrade kod Carlssona došlo je do osjetnog poboljšanja performansi, što automobil čini dostojnim predstavnikom u klasi super-sportskih automobila.

Motor je detaljno prerađen, na razvoju kompresorskog sustava surađivano je s tvrtkom Ogura Clutch Co, a rezultat je impresivan. Maksimalna snaga je skočila na 353/480 kW/KS, dok okretni moment iznosi kamionskih 650 Nm pri 2.800 o/min. Naravno, CLK-RS nudi fascinantna ubrzanja, do 100 km/h stiže za 4.4 sekunde, do 200 km/h mu treba tek 14.2 sekunde, a kazaljaka brzinomjera staje tek na 310 km/h.

Ne samo da je riječ o izvrsnom sportskom automobilu, već i o modelu, koji može poslužiti u natjecateljske svrhe. Dovoljno je podesiti ovjes na "sport" i instalirati RS stražnji spojler. Sve ostalo je već tu, od zaštitnog kaveza, Recaro sportskih sjedala i sportskog ergonomski oblikovanog upravljača u kabini, pa sve do aerodinamičkog paketa izvana.

Uz atraktivne odbojnike i spojlere, koji poboljšavaju aerodinamiku i podižu sportsku agresivnost, posebnost kabrioleta su specijalni ultra-lagani naplatci promjera 19 inča, čija masa po komadu iznosi svega 9.6 kg. Pneumatici marke Dunlop (SP Sport. 9000) predviđeni su u mjerama 235/35 sprijeda i 265/30 straga. Spomenimo da je amortizere moguće podešavati u devet stupnjeva, što osigurava izvrsne manevarske sposobnosti bez obzira na uvjete na cesti.

I to nije sve, RS program je za sve zainteresirane predvidio školu sigurne vožnje, gdje svaki kupac automobila stječe dragocjena iskustva od profesionalnih vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara