Do Marsa i natrag: SpaceX u ovome želi prevoziti ljude u svemir

Do Marsa i natrag: SpaceX u ovome želi prevoziti ljude u svemir

Screenshot: YouTube

SPACEX nedavno je izveo prvo uspješno vertikalno slijetanje rakete u povijesti, no tu ne misle stati.

Objavljen je video njihove nove "Dragon 2" kapsule čije su mogućnosti nedavno testirali. Zamišljeno je da kapsula za početak prevozi astronaute do Međunarodne svemirske postaje i natrag, a krajnje ambicije SpaceX-a su da se na taj način prevozimo i do Marsa, prenosi Daily Mail.

Kapsula može sletjeti zahvaljujući potisnicima koji joj omogućuju dovoljno dugo lebdenje dok se ne postavi u pravilan položaj za slijetanje. SpaceX trenutno koristi prvu verziju kapsule Dragon za prevoženje materijala i namirnica do Međunarodne svemirske postaje, bez posade ili ljudi u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prijevoz ljudi, SpaceX želi biti siguran u stabilnost slijetanja kapsule; naime, svako trenutno slijetanje na povratku iz svemira završava spuštanjem padobranima u ocean.

Iako se sve to čini kao daleka budućnost, prva vožnja do postaje i natrag planira se već početkom iduće godine. Naravno, rezervirana je samo za profesionalne astronaute, no ako nastave ovim tempom, mogli bismo doživjeti i organizirane izlete na najatraktivnije svemirske lokacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara