eBay na meti napada zbog prodaje suvenira holokausta: "To je ponižavanje svih koji su tamo poginuli"

eBay na meti napada zbog prodaje suvenira holokausta: "To je ponižavanje svih koji su tamo poginuli"

Foto i screenshot: eBay

JEDNA od najvećih aukcijskih stranica na internetu, eBay, našla se na udaru medija i brojnih uvrijeđenih pojedinaca diljem svijeta.

Naime, na njihovoj su stranici osvanuli predmeti bivših zarobljenika koncentracijskih logora iz vremena nacističke Njemačke, među kojima su bile četkice za zube, logoraške uniforme te bijele trake s Davidovom zvijezdom za raspoznavanje židova u logoru. Jedna je takva uniforma, koja je pripadala poljskom pekaru, bila ponuđena po cijeni od čak 11,200 funti.

Daily Mail je odmah istražio o čemu se točno radi, a nakon objavljivanja njihovog članka, eBay je sa svojih stranica uklonio 30-ak spornih oglasa i proveo "hitnu istragu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Internetski se div ispričao te obećao donirati 25 tisuća funti u dobrotvorne svrhe. Izjavili su i kako ne znaju koliko dugo se takvi predmeti prodaju preko njihove stranice, no jedan se preprodavač nacističkih suvenira pohvalio prodajom jedne žrtvine uniforme za tisuće funti prošle godine.Ukrajinac Viktor Kempf, koji trenutno živi u Kanadi, tvrdi da je uniforma jednom pripadala Wolfu Giersonu Grundmannu, poljskom pekaru, no on u prodaji takvih predmeta ne vidi ništa loše. Kempf, koji se deklarira kao povjesničar, tvrdi da takve i slične predmete nabavlja od uglednog preprodavača iz SAD-a.

"Jasno mi je zašto neki smatraju da je zarađivanje na takvim predmetima jednostavno krivo, ali ja ih prodajem kako bih financirao pisanje svoje knjige. Da sam ja potomak neke od žrtava, volio bih vidjeti kako su one živjele, volio bih kupiti te predmete da ih se sjećam. Kritizirali su me i prije, a to me uznemiruje. Ne želim da ljudi misle kako ovo radim samo zbog novca. Ti su povijesni periodi užasni, nitko ih ne bi trebao zaboraviti", rekao je Kempf.

Drugi pak smatraju kako je zarađivanje na takvim predmetima u potpunosti moralno krivo te zahtijevaju od eBaya da ubuduće ne dozvoljava aukciju sličneih suvenira. Iz eBaya pak odgovaraju da ne dozvoljavaju prodaju bilo kakvih nacističkih suvenira, a ove su predmete nekako slučajno previdjeli. Ipak, eBay nije prekršio nikakav britanski zakon, no takva je prodaja zabranjena u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara