Egipćanka odustala od rastave jer muž previše traži

JEDNA je Egipćanka odustala od zahtjeva za rastavu braka jer je muž zatražio deset milijuna egipatskih funta, što je 1,7 milijuna dolara, objavljeno je u subotu.

Identitet žene nije objavljen, rečeno je samo da je predstojnica ureda jednoga arapskog princa, a na kairskom sudu tražila je sporazumnu rastavu, poznatu kao "khul", od svoga muža, poslovnoga čovjeka, objavio je državni dnevnik al-Gomhouriya.

Prema odredbama "khula" koji je postao zakon 2000., žena se odriče financijskih prava koja su joj zajamčena ako rastavu pokreće muškarac ili ako je pokreće ona, a par je imao bračni ugovor koji joj je jamčio pravo na rastavu.

Prema izvještaju, žena je tražila rastavu jer je njezin muž zbog posla provodio premalo vremena kod kuće.

Muž je prihvatio zahtjev svoje žene pod uvjetom da ona njemu nadoknadi vrijednost nakita, darova i novca koji joj je dao i ne traži alimentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U procesu mirenja, kako nalaže "khul", postalo je jasno da je "njihova prezauzetost karijerama dovela do toga da jedno drugo zanemare i tako ih razdvojila", kaže se u vijesti.

Dogovorom su odlučili pomiriti se.

Je li cijena rastave bila previsoka ili žena vjeruje da bi se ona i muž mogli pomiriti radi svoga mladoga sina, piše eigpatski dnevnik, zna samo ona.

Prije 2000. ako žena nije pravo na traženje rastave napisala u bračni ugovor, a muž je odbio rastavu, nije joj preostajalo drugo nego da ode na sudu i tvrdi da je zlostavljana.

Takvi su se slučajevi rješavali godinama, a nerijetko bi sud naredio ženi da se vrati mužu ako bi on uložio žalbu.

Iako su borci za prava žena pozdravili "khul" kao korak naprijed, mnogi su naglasili i činjenicu da je takav propis dobar za financijski neovisne žene, a da ženi financijski ovisnoj o mužu nudi malo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara