Fanovi pozvani da svijećama i pjesmom obilježe 31. godišnjicu smrti legendarnog Johna Lennona

Foto: JLP

NA DANAŠNJI dan 1980. godine, ispred njujorške zgrade u kojoj je živio, ubijen je pjevač, tekstopisac, aktivist i član Beatlesa - John Lennon. Fanovi legendarnog "beatlea" pozvani su da danas zapale svijeće kod Lennonove zvijezde na holivudskoj stazi slavnih. Osim ovog poziva, organizirano je i okupljanje kod zgrade Capitol Records Tower ispred koje je zvijezda položena i otvoreno je za sve koji žele odati počast jednom od najvećih umjetnika prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na okupljanju će se puštati pjesme Lennona i Beatlesa, a fanovi mogu doprinijeti pjevajući pjesme svog najdražeg benda i pjevača. Organizator kaže da se ne planira žalovati nego slaviti život i djelo Johna Lennona. Očekuje se posjeta velikog broja obožavatelja iz cijelog svijeta.


John Winston Lennon rođen je 4. listopada 1940. godine u Liverpoolu. Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća, s prijateljima Paulom McCartneyem i Georgeom Harrisonom osniva grupu The Beatles. Nešto kasnije grupi se pridružuje Ringo Starr. Svoj prvi album "Please, please me" objavljuju 1963. godine i ostalo je povijest. Beatlesi se smatraju najpopularnijom grupom 20. stoljeća, a Lennonov doprinos je ogroman. Pjesme Help, Strawberry Fields Forever, I Am The Walrus, Revolution, Across the Universe, Don't Let Me Down i Come together najveća su Lennonova ostavštine Beatlesima. Grupa se raspala 1970., a Lennon se upustio u solo karijeru. Iz tog razdoblja pamti ga se po pjesmama Working Class Hero, God, Stand by Me, Imagine i Mind Games.


Prije 31 godinu ustrijelio ga je Mark David Chapman s pet hitaca. Zatim je sjeo na pločnik i počeo čitati Salingerova "Lovca u žitu", čekajući policiju. Lennon je odvezen u bolnicu Roosevelt gdje je u 23:07 sati proglašen mrtvim. Kremiran je, a njegova supruga Yoko Ono prosula je njegov pepeo po njujorškom Central Parku. Tamo je i izgrađeno spomen područje nazvano po Lennonovoj pjesmi Strawberry Fields. Njegov ubojica je priznao zločin i izdržava kaznu zatvora od minimalno 20 godina do doživotno. Šest puta mu je odbijeno pomilovanje.

John je iza sebe ostavio tadašnju suprugu Yoko Ono i dva sina, Juliana i Seana. Zauvijek će ostati zapamćena njegova pjesma Imagine u kojoj Lennon poziva na mir s poznatim "Give peace a chance". U jednom intervjuu je izjavio: "Imagine je antireligijska, antinacionalistička, antikonvencionalna, antikapitalistička pjesma, koja je tako dobro prihvaćena jer je vješto i nježno opjevana". I bezvremenska, dodali bismo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara