Fotošopirala svoje tijelo u idealne figure kroz povijest, razlike su sulude

Fotošopirala svoje tijelo u idealne figure kroz povijest, razlike su sulude
Foto: Instagram

INSTAGRAM influencerica Alex Light odlučila je svima pokazati kako bi joj tijelo izgledalo da je oblikovano po idealima ljepote. Koristeći aplikaciju Facetune, preuredila je svoje tijelo tako da odgovara standardima ljepote sedam posljednjih desetljeća, a rezultati su pokazali da je pojam ljepote itekako iskrivljen.

Počela je od 1950. godine, a završila s 2020. godinom. Koristila se istom fotografijom, a objasnila je da joj je ideja pala na pamet kada je pročitala članak o opasnostima uklanjanja celulita iz stražnjice.

"Ljudi pokušavaju sve i svašta da bi postigli figuru koja u stvarnosti ne postoji. Standardi se mijenjaju iz godine u godinu, a mi ih bespogovorno slijedimo. Ono što je u modi danas, neće biti u modi za deset godina i zato je bolje biti svoj nego slijediti trendove", objasnila je Alex.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

THE ‘PERFECT’ FEMALE BODY TYPES THROUGH THE DECADES ⁣ Watch first, then come back to the caption... ⁣ ⁣ So. Is it any wonder we’re so screwed up?! As a society, we let celebrities become a reference when it comes to what our bodies ‘should’ look like - and go to extreme and dangerous lengths to achieve said ideal. ⁣ ⁣ We think that when we get to that point - when we achieve what society deems beautiful at that moment in time - that we will find happiness. But there is no pot of gold at the end of the rainbow. ⁣ ⁣ Want to truly be happy? Focus on self-acceptance. Accepting who you are, as you are, at this very moment in time. I know it sounds easy on paper and it does take hard work, but when you do, you will be happier than you can ever imagine - and free. Trust me.⁣ ⁣ So let’s make 2020 the decade that we scrap body reference points, we celebrate our differences and love ourselves for what we are.

A post shared by Alex Light 🕊 (@alexlight_ldn) on

Alex je uz svaku fotografiju napisala i što je u pojedinom desetljeću bilo mjerilo ljepote i koja se žena smatrala idealnom. Tijekom 1950-ih idealna figura tijela bila je ona Marilyn Monroe. Tada su u modi bile velike grudi, strije i uzak struk.

U 1960-ima i 1970-ima počela se cijeniti mršavost i profinjeno držanje, a idealnim ženama smatrale su se Farrah Fawcet i Twiggy. U 1980-ima ponovno dolazi do promjene. Počinje se cijeniti atletska građa i visina, a uzor ljepote je Elle Macpherson.

Manekenka Kate Moss smatrala se najljepšom ženom 1990-ih. Tada u modu ulazi izrazita mršavost i bljedunjavost. U 2000-ima uzor ljepote je Gisele Bündchen, a važnost se pridaje zdravoj mršavosti, odnosno fit tijelu. Također se sve više gleda na to da i žena oblikuje mišiće i redovito vježba.

U 2010-ima u modu ponovno ulaze velike grudi, velika stražnjica i uzak struk, a dodatan plus su i velike usne. Lijepom ženom smatra se Kim Kardashian. Za 2020. godinu Alex je kao uzor ljepote stavila samu sebe i napisala da su standardi ljepote sve ono s čim se rodila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara