Hrvati, punite proračun jer oživjeti mrtvaca i dovesti ga neće biti jeftino

Hrvati, punite proračun jer oživjeti mrtvaca i dovesti ga neće biti jeftino
Foto: Index/Marko Dimic/PIXSELL

U DANIMA prije nego što se zadarski koncert Rite Ore trebao održati, mnogi su mu predviđali neuspjeh, riječ "fijasko" pojavljivala se u svakom naslovu, govorilo se da nitko neće doći, da će dvorana biti poluprazna i, najvažnije, da je održavanje takvog koncerta u Zadru jednostavno neisplativo. 

Na veliko iznenađenje svih, ništa se od toga nije dogodilo. 

Zapravo, treba biti malo precizniji. Na veliko iznenađenje svih koji su pročitali priopćenje gradonačelnika Zadra ništa se od toga nije dogodilo - u priopćenju gradonačelnika Zadra

Čestitke

Ako je vjerovati Branku Dukiću, ovo je zapravo začepilo usta svima koji su tvrdili da će koncert podbaciti. 

Točnije, začepilo im je usta minusom od 724.110 kuna koji će se namiriti iz Roga izobilja koji se u uhljebarskim krugovima popularno naziva i proračun. Ovaj profesor suvremenog tumačenja isplativosti u svom je priopćenju čestitao svima i zaključio sljedeće: 

1. željeli smo puno jer Zadar zaslužuje više od regionalnih zvijezda i cajkaroša
2. znali smo da realno možemo malo, točnije ostati na nuli ili, još izvjesnije, u minusu jer u pripreme smo krenuli prekasno
3. bili smo u krivu što se tiče prve prognoze i potpuno u pravu što se tiče druge
4. doveli smo zvijezdu svjetskog kalibra i uspjeli to sjebati katastrofalnom organizacijom
5. izgubili smo više od 700 tisuća kuna, ali... Rog izobilja
6. ovo je velika stvar za Zadar i sve one koji ubuduće odluče učiniti nešto slično

Ovo zvuči kao motivacijski citat koji je pacijent psihijatrijske ustanove vlastitim izmetom napisao na tapeciranom zidu samice: "Govorili su da nije moguće, ali mi smo im dokazali da nije."

Sve se plaća, sve se vraća

Na neki način morate voljeti ovaj ničim opravdan pobjednički govor, ne samo zato što je krajnje pomaknut od vaših očekivanja što se tiče opisa koncerata koji su uspjeli nego i zato što ga plaćate iako, baš poput gradonačelnika Zadra, niti ste fan Rite Ore niti ste imali i najmanju namjeru otići na njezin koncert. Ipak, mimo svoje volje postali ste vlasnici dijela karte i time pridonijeli ovoj Pirovoj pobjedi zvonke radosti. 

Teško je objasniti i gradonačelnikove usporedbe s Morskim orguljama koje su "isprva imale protivnike" da bi se kasnije pokazale kao pametna investicija koja se gradu "višestruko vraća". 

Kako će se točno propali koncert Rite Ore vratiti Zadru i poreznim obveznicima? Zato što Rita Ora "samo na svom FB ima preko 15 milijuna pratitelja"? 

Petnaest milijuna pratitelja koji rade što točno? Odlaze na mjesta poput ovog koncertnog Černobila gdje na lošim poslovnim odlukama zagađenom tlu pale svijeće i mole se za stotine tisuća nepovratno izgubljenih kuna i pritom na neki misteriozan način pune proračun? 

A možda će se isplatiti zato što je rekla da joj je ovo jedno od najljepših mjesta na kojima je nastupala pa će se to nekako prenijeti na njenih 15 milijuna fanova koji će istog trena pohitati u Zadar? Budimo iskreni, za milijun i pol kuna za 60 minuta nastupa reći ćete i da će vam Sesvete zauvijek ostati u srcu kao mala zelena oaza ljubavi i zajedništva u svijetu prepunom sukoba i mržnje. 

Nažalost, Rita Ora nije ni spomenula nastup, nego samo Zigmanov kostim koji je nosila. Što je super. Za Zigmana.

Show must go on

No gradonačelnik Branko Dukić na kraju je izvukao asa iz rukava i dodao da vjeruje "da će se bar oni čija su djeca došla kući oduševljena koncertom suzdržati od politikantstva na ovu temu". Djeca. Sreća. Lijepo. 

Ako ste zaista pjesnički raspoloženi i u trenutku filantropskog ushita ispalite nešto u stilu "samo jedan dječji osmijeh vrijedan je svih milijuna ovog svijeta", načelno ćemo se složiti s vama. Lijepo je to što ste rekli. U isto vrijeme, podjednako je lijepo ne oduzeti 724.110 kuna svoj ostaloj djeci samo zato što jebeno niste u stanju odraditi koncert Rite Ore a da pritom ne ispušite skoro milijun kuna. 

Vjerojatno bi nas koštalo manje da smo svu tu silnu oduševljenu djecu potrpali u buseve i platili im karte za koncert u Berlinu. Posjetili bi jedan predivan grad, družili se i, najbitnije, vidjeli kako izgleda dobro organiziran koncert. 

S druge strane, sve je ovo moglo završiti puno gore. Zamislite da je Turistička zajednica ovaj koncert predložila Milanu "Skeletoru" Bandiću, čovjeku koji je za tri skele i sveukupno 50 posjetitelja koji su zalutali na ovaj spektakl iskeširao nevjerojatnih 11 milijuna kuna. 

Vaših.

Teško je i zamisliti kako bi ovaj arhitekt jednog od najbizarnijih događanja na otvorenom u povijesti pitanja "na što ovaj čovjek troši naš novac" osmislio i u djelo proveo koncert ove zvijezde. Gradonačelnik Zadra je zapravo uštedio. Ako se, naravno, ravnamo prema bizarnoj računici pomahnitalog uhljebarskog baratanja novcem poreznih obveznika. 

No pred ovim organizatorom još je uvijek velik zadatak, ispunjenje nekromantskog obećanja iz 2009. kada se zavjetovao da će u Zagreb dovesti Freddieja Mercuryja. Stoga, Hrvati, zapnite i punite taj proračun jer oživjeti mrtvaca i natjerati ga da otpjeva svoje najveće hitove neće biti jeftin pothvat. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara