I Izrael ima svog Thompsona?

KRALJ izraelskog hip-hopa, 24-godišnji rapper Kobi Shimoni koji u svojim tekstovima otvoreno propagira nesnošljivost i mržnju prema Palestincima, trenutno je najprodavaniji glazbenik u Izraelu.

Iako nije baš uobičajeno da rapperi gaje ultra-desničarske i nacionalističke osjećaje, Kobi Shimoni alias "Subliminal" alias "The Shadow" ponosi se svojim stavovima.

"Ima ljudi koji su mi u lice rekli da sam fašist" - izjavio je Shimoni u razgovoru za Associated Press, te dodao kako koristi hip-hop kao svoje oružje.

Iako Subliminal u svojim tekstovima rijetko spominje Palestince, ali njegove pjesme "We came to expell the darkness" ("Došli smo otjerati tamu") i "My Land" ("Moja zemlja") ne ostavljaju mjesta sumnji.

Shimoni tvrdi kako mladim Izraelcima "prodaje ponos i dozu stvarnosti", a da mu ide dobro pokazuje i brojka od 54,000 prodanih kopija njegovog zadnjeg albuma u zemlji od oko 6,6 milijuna stanovnika.

U svojim pjesmama Shimoni opisuje Izrael kao "cigaretu koja visi iz Arafatovih usta", a u pjesmi "Divide & Conquer" rapper kaže: "Dragi bože, da bar možeš sići dole, jer me progone. Moji neprijatelji su ujedinjeni; žele me uništiti. Mi hranimo i naoružavamo one koji nas mrze. Dosta je!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove pjesme postale su himne izraelske mladeži gladne sekularnog društva, zbunjene trogodišnjim žestokim sukobima s Palestincima, piše Associated Press.

Mladi ljudi, pripadnici arapskih manjina u Izraelu već dulje vremena korist hip-hop kako bi povratile identitet i osjećaj snage onima koji se osjećaju potlačeno. Ali Shimoni, poput mnogih Izraelaca, osjeća se potlačeno zbog samoubilačkih napada, zbog čega žestoko reagira u svojim tekstovima.

Shimoni također kaže kako nema ništa protiv Arapa, samo protiv Palestinaca, te se opisuje kako pripadnika izraelskog desnog političkog krila koje vjeruje da nikakvi pregovori s Palestincima neće pomoći rješenju bliskoistočnog problema.

Njegova mračna glazba puna bijesa nešto je sasvim novo i neuobičajeno u zemlji u kojoj vrhovima top-lista dominiraju lake disco folk note, a Associated Press dodaje kako je možda upravo to razlog njegove ogromne popularnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara