INA grubo povrijedila autorska prava na ovu fotografiju - autor dobio sud i odštetu

INA grubo povrijedila autorska prava na ovu fotografiju - autor dobio sud i odštetu

Foto: Hrvatska autorska agencija

Aleksandar (Saša) Novković renomirani je hrvatski fotograf, ujedno i autor fotografije koja prikazuje zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu noću. Upravo je ta fotografija snimljana u sklopu serije autorskih fotografija zgrade HNK pripremljenih za projekt fotomonografije koju autor pripremao niz godina, a čiji dio je bio izložen u Galeriji LANG 2011. za potrebe Hrvatskog narodnog kazališta.

Ugovorom, autor je za snimljenu fotografiju HNK prepustio prava iskorištavanja svog djela, ali isključivo za potrebe kazališta, i vezano za premijernu izvedbu operete "Šišmiš", u programskoj knjižici HNK.  Isključivo za tu svrhu, autor je dopustio manju prilagodbu svog autorskog djela na način da su se u originalnu fotografiju korištenjem računalnog programa inkorporirale zastave s natpisom "Šišmiš“ koje vise sa balkona iznad ulaza u HNK kako bi fotografija bolje poslužila oglašavanju istoimene operete.

Nakon toga je INA d.d. je u okviru svoje marketinške kampanje pod nazivom "Ulaganjem u kulturu idemo korak dalje kako bismo Vam bili korak bliže.“ tijekom prosinca 2010. i siječnja 2011. godine, medijski eksponirano kao promicatelj hrvatske kulturne baštine i umjetnosti, objavili su istu fotografiju u sklopu te kampanje, donosi Hrvatska autorska agencija.Fotografija je međutim bila nepotpisana i prerađena bez dopuštenja njezinog autora i isplate pripadajuće autorske naknade. Donji dio sadržaja fotografije izmijenjen je, odnosno uklonjen, te zamijenjen gore navedenim sloganom te tekstualnim dijelom kojim se INA predstavlja kao promicatelj kulturne baštine i pokrovitelj kulturnih zbivanja, a velikim, uočljivim bijelim slovima na crnoj podlozi preko gornjeg lijevog dijela fotografije bio je napisan početni dio tog slogana "Ulaganjem u kulturu idemo korak dalje…“. Time se neovlašteno deformiralo autorsko i umjetničko djelo umetanjem marketinških poruka u njegov izgled. Umjesto naziva operete "Šišmiš" kako je to prikazano na fotografiji prilagođenoj uz odobrenje autora za potrebe operete, stoji istaknuti naziv INE napisan velikim štampanim slovima plave boje na pozadini bijele boje.

Opisanim postupanjem INA je grubo povrijedila autorska prava autora. Reklamna kampanja u kojoj se neovlašteno i bez odobrenja njezinih autora koristila opisana fotografija bila je izuzetno visokog intenziteta, te su dnevni i tjedni listovi i časopisi sadržavali navedeni oglas s gotovo svakodnevnim objavama oglasa INE, čime broj objava oglasa premašuje milijun primjeraka.

Budući da fotograf Aleksandar Novković već dugi niz godina surađuje sa Hrvatskom autorskom agencijom u ostvarivanju svojih autorskih prava, ona se prema njegovoj uputi INI obratila dopisom s prijedlogom mirnog rješenja nastalog spora, no INA se i tada u potpunosti oglušila na njihov zahtjev. Zaštita Novkovićevih autorskih prava zatim je uslijedila i sudskim putem.

U međuvremenu, Novkoviću su nastale daljnje štetne posljedice na način da mu je otkazana dugogodišnja unosna umjetnička suradnja s HNK samo iz razloga što je odlučio štititi svoja prava i potraživati pravičnu naknadu za njihovu povredu, s ciljem popravljanja nastale štete i njegove osobne satisfakcije kao autora.

Presudom Trgovačkog suda u Zagrebu 27. veljače 2014 (pod posl. br. P-3050/12) utvrđuje se da je INA kao tuženik povrijedila autorsko prava Aleksandra Novkovića te se zabranjuje svako daljnje vršenje povrede autorskog prava uz dodatnu isplatu tužitelja za povredu imovinskih i moralnih prava.

INA je na presudu podnijela žalbu, no Visoki trgovački sud 30. rujna 2015 ponovo je donio presudu (pod posl. br. Pž-5280/14) u korist tužitelja Novkovića te je INA ipak proglašena dužnom isplatiti tužitelju ukupan iznos od 20.000,00 kn zajedno sa sporednim potraživanjima (zz kamatama). INA je također dužna o vlastitom trošku objaviti izreku ove presude u tiskovinama koje su koristile istu fotografiju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara